Maastopyörän omatoimihuoltoa

Naiset pyörittää -työpajassa käytiin läpi muutama helppo tapa pitää pyörästä huolta. Tässä muistin virkistämiseksi kertaus asioista.

Pyörän sielunelämään kannattaa tutustua ainakin sen verran, että pystyy itse tekemään tarvittaessa omatoimihuolto. Pidä pyörä puhtaana. Puhdas pyörä toimii paremmin ja laajemman huollon tarve harvenee. Pitämällä huolta pyörästä, se kestää kauemmin ja lisää mm. jälleenmyyntiarvoa.

mde
Välineet pyörän putsaukseen ja suojaukseen; ketjupesuri, harjoja, mikrokuituliina, Silicone shine, Drivetrain cleaner, Bike cleaner, Bike spray ja rätti.

Pyörän pesu ja suojaus

Hyvin putsatun pyörän pikapesuun riittää lenkin jälkeen pelkkä vesiletku. Kun ei enää pelkkä vesi riitä, tee isompi ”tiskaus”. Pyörän pesu säännöllisesti parantaa osien kestoa. Pese pyörää siihen tarkoitetuilla aineilla.

Pesuun käytän Muc-offin tuotteita. Yleispesuun Bike cleanerilla. Kuivaa runko pesun jälkeen mikrokuituliinalla. Rungon voi vahata tai käsitellä vastaavalla aineella. Näin lika ei tartu pyörään niin helposti. Itse käytän vahaukseen Über waxia. Pikasuojauksen käytän Bike sprayta tai Silicone shinea. Silicone Shine antaa sopivan liukkaan pinnan ja mansikan tuoksun. Silicone shine sopii mm. hyvin iskaripintojen puhtaanapitoon. Kaksi paikkaa mihin Silicone shinea ei kannata laittaa, on satula ja jarrulevyt.

Ketjut

Ketjumitta osoittaa ketjun venymisen 0,5% jos työkalu mahtuu ketjun lenkkien väliin
Ketjutulkki osoittaa ketjun venymisen 0,5% jos työkalu mahtuu ketjun lenkkien väliin

Pidä ketjut puhtaana ja voideltuna. Seuraa ketjun kulumista ketjutulkilla. Kun ketju on venynyt 0,75%, on viimeistään aika vaihtaa ketju. Kuluneella ketjulla ajamalla takapakka kuluu nopeammin. Jos kuluneeseen takapakkaan vaihtaa uudet ketjut liian myöhään, ei uusi ketju enää pysy kuluneilla rattailla. Tällöin pitää vaihtaa myös takapakka. Ketjut on helppo itse vaihtaa ja on edullisempi varaosa. Takapakka maksaa enemmän ja vaatii erityistyökaluja jos itse vaihtaa. Seuraa myös rattaiden kulumista. Pikalukolla ketjun vaihtaminen on helppoa ja perusteellisempi liotinpesu onnistuu helpommin.

Uuden ketjun vaihtaminen

Jos ketjussa on pikalukko, sen saa auki ketjupihdeillä. Jos ketju on asennettu pinnillä, ketju pitää katkaista ketjukatkaisimella.

Alla kuvina ketjun vaihto;

mde
Ketjujen huoltoon; ketjutulkki, ketjupihdit, ketjukatkaisin, pieni harja, ketjupesuri, Bike spray, ketjuöljyä ja rätti.

Ketjupesu pesurilla

Ketjun pesemiseen on tehty käteviä apuväline, ketjupesuri. Ketjupesuri on näppärä ja siisti tapa pesuun. Pesuriin Drivetrain cleaneria. Pesun jälkeen huuhtelu vedellä ja kuivaus rätillä. Itse laitan Bike Spraytä ketjuun pesun jälkeen. Bike spray poistaa ketjusta veden ja antaa auttavan voitelun. Lopullinen voitelu kannattaa tehdä ketjuöljyllä. Muc-offin Wet lube tai Ceramic lube on sopiva Suomen kosteisiin olosuhteisiin. Pyyhi ylimääräinen rasva pois ketjuista. Rasvaa ei tarvitse olla kuin ketjun sisällä. Voideltu ketju toimii kitkattomammin eikä ruostu.

Joustokeula ja takaiskari

Specialized Air tool shock pump
Specialized Air tool shock pump

Pidä huolto, että joustokeulassa ja takaiskarissa on itsellesi sopivat paineet. Ilmaa saa lisättyä iskaripumpulla. Varsinkin täysjoustopyörällä ajavan kannattaa hankkia itselleen iskaripumppu. Hyvä iskaripumppu on sellainen, millä saa pumpattua 300bsi:ta. Keulaan sopivat paineet löytyy keulan tyyppitarrasta tai netistä.

Takaiskari säädetään itselleen sopivaksi siten, että pumpataan iskariin 300psi:tä ja istutaan satulaan ja painetaan iskarin säätönupista. Iskari itse säätää paineet sopivaksi kuskin painoon nähden. Kts. kuva alla.

Iskariin pumpataaan ilmaa vihreällä merkitystä venttiilistä ja punaisesta säädetään iskari oikeaan säätöön
Iskariin pumpataaan ilmaa vihreällä merkitystä venttiilistä ja punaisesta säädetään iskari oikeaan säätöön

Keulan ja takaiskarin oikeat paineet eivät vielä riitä ihanteellisesti toimivaan iskunvaimennuksen, mutta sillä pääsee alkuun. Oikeat asetukset pitää testata ajamalla. Sekä etu- ja takaiskunvaimennuksessa on muitakin säätömahdollisuuksia, mm. kompressio ja paluuvaimennus. Säätämiseen pitää perehtyä erikseen. Siitä myöhemmin erillinen blogi-kirjoitus.

Keulan ja takaiskarin huoltaminen

Joustokeulaan kannattaa vaihtaa tiivisteet ja iskarinesteet säännöllisin väliajoin. Hyvänä huoltovälinä pidetään enintään 100 käyttötuntia. Tarkista oman pyöräsi iskarimallin huoltovälisuositus. Vaihtotyö vaatii teknistä osaamista, mutta senkin pystyy tekemään itse. Youtubesta pursuaa hyviä opetusvideoita.  Jos et halua huoltaa itse, kannattaa huolto antaa pyöräliikkeen tehtäväksi.

Takaiskarin huolto tapahtuu vaihtona eli uusi iskari tilataan etukäteen ja vaihdetaan pyörään. Vanha palautetaan vaihdossa takaisin.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑