Geokätköily

Geokätköily sopii hyvin osaksi pyöräilyharrastusta. Pyörä on oiva tapa liikkua kätköltä toiselle. Kätkölenkit kestävät yleensä monta tuntia, joten soveltuu hyvin peruskestävyyslenkeiksi. Pyörällä voi lähteä pidemmälläkin sijaitseville kätköille. Kätköily ohjaa myös reiteille, joita ei muuten tulisi ajettua. Kätköily paljastaa paikkoja, joiden olemassa olosta ei muuten olisi tietoakaan, jopa ihan kotinurkilla. Kätköilyä voi harrastaa ympäri maailmaa ja ympäri vuoden.

Kätköoppaita löytyy monia jo valmiina netistä. Yksi todella kattava on geokätköt.fi. Pähkinänkuoressa kätköily on yhtäkuin tämä esittelyvideo. Tässä kuitenkin lyhyt oppimäärä kätköilyyn.

IMG_20160216_120808
Garmin eTrex30x

Alkuun pääsee helposti

Alkuun pääsee helpoiten sillä, että lähtee kätköilyä harrastavan kanssa etsimään kätköjä. Seuraava vaihe on luoda itselle tunnukset Geocaching.com -sivustolla. Tunnukset tarvitset myös käyttääksesi esimerkiksi mobiilisovellusta c:geo, joka on tarkoitettu Android-puhelimille. Puhelinsovelluksella pääsee kätköjen etsimisessä hyvin vauhtiin. Jotkut käyttävät kätköillessä lisäksi erillistä gps-laitetta, kuten minulla on Garmin eTrex30.

Kätköillessä tarvitset myös perusvarustuksena kynän taskuun. Kätköilyharrastuksen edetessä tarvitset monta muutakin välinettä, kuten ongen, taskulampun, uv-lampun, tartuntapihdit yms.

Mitä siellä kätköllä sitten on?

Kätköllä odottaa purkki, jossa on logivihko, johon laitetaan päivämäärä ja nimimerkki löytämisen merkiksi. Purkki voi olla pienimmillään pikkusormenpään kokoinen purkki tai isoimmillaan vaikka tynnyri. Purkki voi olla piilotettuna kivenkoloon tai korkealle puuhun.

Kätköllä saattaa olla ns. kulkijoita, jonka voi ottaa mukaansa ja siirtää seuraavaan kätköön. Tai kätkössä voi olla myös vaihtotavaroita esimerkiksi perheen pienimpien iloksi. Kätkö pitää palauttaa samaan paikkaan kuin mistä sen löysi ja piilottaa samalla tavalla seuraavalle etsijälle. Muista merkitä löytö myös geocaching-palveluun. Palveluun voi löytäjä raapustaa kätkön piilottajalle terveiset kätkön etsimisestä ja vinkata muille kätkön paikkaa, mutta suoraan sitä ei saa paljastaa. Palveluun laitetaan myös kätkön huoltopyynnöt tai muut huomiot kätköstä.

Kätkö pitää etsiä siten, ettei paljasta muille etsivänsä kätköä. Muille ei saa paljastaa myöskään kätkön sijaintia. Siksi kätköt on useasti piilotettu pois näkyvistä.

Sääjärven padon geokätkö
Geokätkön sisältö: purkki, logivihko, kynä, vaihtotavaroita.

Kätkötyypit

Kätköjä on erilaisia. Peruskätköistä kannattaa aloittaa. Peruskätkö on kartassa merkitty vihreällä laatikolla. Peruskätkö on siinä paikassa mihin koordinaatit neuvoo. Multikätkö on useamman pisteen kautta vievä kätkö, jossa logi sijaitsee viimeisellä pisteellä. Pisteitä voi olla kaksi tai useampi. Alkupisteellä selviää seuraavan pisteen koordinaatit. Multikätkö on merkitty kartassa oranssilla pylpyrällä. Mysteerikätkö vaatii mysteerin ratkaisemisen, jotta selviää kätkön lopullinen sijainti. Mysteerikätkö on merkitty kartassa kysymysmerkillä. Mysteerikätkö ei sijaitse merkin kohdalla, mutta on enintään 2 mailin päässä tuosta merkistä. Kätköt sijaitsevat vähintään 161 metrin päässä toisistaan. Tämä mitta tulee kymmenesosamailista.

Omat löydetyt kätköt on kartassa keltaisella hymynaamalla. Sininen hymynaama kertoo siitä, ettet löytänyt kätköä vaikka kävit etsimässä. Harmaat kätköt kartalla kertoo siitä, että kätkö on joko huoltotauolla tai ehkä kadonnut ja laitettu pois käytöstä siihen asti kunnes kätkön piilottaja käy huoltokäynnillä. Lisäksi on kätköjä kuten tapahtumakätkö ja virtuaalikätkö.

Kätköjä kartalla
Kätköjä kartalla

Kätkökuvaus kertoo oleellisen kätköstä

Vaikeus (Difficulty) kertoo, onko kyse helposti löydettävästä kätköstä vai vähän vaikeammasta.  Maasto (Terrain) kertoo kuinka haastavaa on päästä kätkölle. Esimerkiksi saaressa tai korkealla puussa olevat kätköt on merkitty viidellä tähdellä. Vaikeakulkuinen maasto tai hieman korkeammalla oleva kätkö merkitty 3-4:llä tähdellä.

Koko (Size) kertoo kätkön purkin koon. Attribuutit (Attributes) kertoo kätkön piilotuspaikasta, saavutettavuudesta tai löydettävyydestä. Näistä selviää mm. se, onko kätkö löydettävissä talvella. Jos kätkö ei ole talvilöydettävä, se yleensä tarkoittaa sitä, että se on piilotettu paikkaan, jonka lumi peittää. Antaa siis lisävihjettä piilosta.

Kätkökuvauksessa (Geocache Description) piilottaja kertoo paikasta lisätietoa ja antaa vihjeet kätkön paikasta. Kätkölogista voi lukea muiden kätköilijöiden löytökertomuksia, joista voi saada vihjettä piilotustavasta.

Kätkökuvaus
Kätkökuvaus

Lyhenteet ja geokätkösanastoa

Kätköilyyn liittyy runsas sanasto ja lyhenteitä, joita käytetään. Tässä yleisempiä. Nämä on hyvä tietää.

Jästi = sivullinen, ei kätköilyä harrastava. Harry Potterista tunnettu termi. Jästejä pitää välttää kätköillessä. Älä paljasta kätköä jästille.

Camo = Liittyy kätkön piilottamiseen, maastouttamiseen. Tällä pyritään siihen, että kätkö ei olisi helposti ulkopuolisten havaittavissa tai kätköilijän löydettävissä. Jos siis kätkökuvauksessa tai logissa kerrotaan camosta, tietää jo etukäteen, että kätkö saattaa olla vaikeasti löydettävissä. Kätkö voi olla esimerkiksi kiven alla tai puun alla, jolloin camo peittää kätkön suoran löytymisen.

KK = Kiitos Kätköstä eli kiitetään piilottajaa kätköstä

TFTC = Thanks For The Cache eli sama englanniksi

FTF = First Time Found eli kätkön ensimmäiseksi löytänyt

DNF = Did Not Found eli ei löytynyt kätköä. Löytämättömäksi jääneetkin kätköt kannattaa ilmoittaa. Se on merkki itselle, mikä on jäänyt löytämättä ja jos monet ilmoittavat peräkkäin löytämättömästä kätköstä, on se hyvä käydä tarkistamassa onko se vielä tallessa.

Favo = Suosikkikätkö. Premiumjäsenet voivat antaa kätköille suosikkistatuksen jos kätkö on jotenkin erityinen löytäjän mielestä. Premiumjäsenenä joka kymmenestä löytämästä kätköstä saat favon, jonka voi antaa sitten jollekin kätkölle. Useasti jotenkin erityisen hienosti toteutetut kätköt saavat paljon favoja.

Tilastonikkareille

Suomenkielinen geokätkösivusto geocache.fi antaa listan suomalaisista kätköistä. Ja jos luot tänne tunnukset ja yhdistät ne geocaching.comin tunnuksien kanssa, näet täältä omat tilastot.

Tilastot antaa lisäarvoa kätköilylle. Osa kätköilijöistä kerää esimerkiksi mahdollisimman monia kätköjä eri kunnista, ns. värittää kuntakarttaa. Punaiset kunnat, joissa ei ole löydettyjä kätköjä. Vihreät löydettyjä. Mitä voimakkaampi vihreä, sitä useampi kätkö löydetty.

Kätkökartta
Kätkökartta löydetyistä kätköistä kunnittain

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑