Litkut renkaaseen eli tubeless

Ikinä ei ole maastopyörästä rengas puhjennut, ja taas puhkesi. Siitä se ajatus sitten lähti. Yksi kaunis päivä maastopyörälenkin jälkeen pyörää autosta pois ottaessa totesin takarenkaasta olevan ilmat kadonneet. Lähempi tutkiskelu osoitti reiän sisäkumissa. Litkuttamista tosin olin jo tovin pyöritellyt mielessäni, mutta toimeen en ollut ryhtynyt kun ei ole aikaisemmin ollut tarvetta. Muutamia tuhansia kilometrejä maastossa ajanut, mutta kumit ovat pysyneet ehjänä. Nyt kun sisuri oli todistetusti rikki, oli hyvä hetki perehtyä asiaan. Eli tarkoituksena tehdä maastopyörän renkaista tubeless eli sisärenkaaton.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että sisäkumia ei laiteta vaan renkaaseen laitetaan paikkausneste eli litku. Tämä litku paikkaa pienet reiät ja viillot, joita mahdollisesti tulee ajon aikana eikä lenkki keskeydy tyhjään renkaaseen.

Valmistelut

Tubelessventtiili
Tubelessventtiili

Ennen kun hommaan ryhtyy, pitää varmistaa, että pyörän vanteet ja rengas on ns. tubeless ready eli soveltuvat sisärenkaattomiksi.  Omassa pyörässä on vanteena Roval Control 29″, joka ilmoitetaan tubeless ready. Renkaana pyörässä on Specialized Fast Trak, joissa lukee ”2Bliss Ready”, joka Spessun tapauksessa tarkoittaa, että käy tarkoitukseen. Eri valmistajilla on hieman erilaiset käytännöt ilmoittaa asiasta. Lisäksi vannenauha kannattaa varmistaa, että soveltuu asiaan ja, että on asennettu oikein, että renkaan saa nousemaan vanteelle. Jos vannenauha on asennettu vinoon, se estää renkaan nousemisen tasaisesti vanteelle eikä silloin rengas pidä ilmaa, vaan todennäköisesti vuotaa vanteen ja renkaan välistä. Eli vannenauhan saatat joutua uusimaan ennen aloittamista. Jos edellä mainitut on ok, ei tarvitse hommata kuin tubeless venttiilit ja litkun.

Asennukseen tarvitset kompressorin tms. jolla saat renkaaseen paineen nopeasti, jotta rengas nousee kunnolla vanteelle. Jotkut käyttävät co2-pumppua tähän tarkoitukseen, mutta varmimmin se onnistuu kompressorilla. Lisäksi tarvitset venttiilin sielunpoistajan, rengasraudat ja jalkapumpun.

Litku (Continental Revo sealant), rengasraudat ja tubelessventtiili osissa
Litku (Continental Revo sealant), rengasraudat ja tubelessventtiili osissa

Asennus

Ota ulkorengas ja sisäkumi pois vanteelta. Tarkista vannenauhan kunto. Vaihda vannenauha tarvittaessa. Asenna tubeless venttiili. Muista kiristää venttiili mutterilla riittävän tiukalle. Laita ulkorengas vanteelle. Poista venttiilin sielu. Laita kompressorilla ilmaa renkaaseen siten, että rengas nousee kauttaaltaan vanteelle. Jos rengas ei nouse hyvin vanteelle, ei se välttämättä pidä ilmaa litkutuksen jälkeen.

Kun rengas on hyvin vanteella, litkun voi kaataa renkaaseen joko venttiilin kautta tai raottaa ulkorengasta rengasraudoilla sen verran, että pystyt kaatamaan litkun renkaan sisään. Tarkista litkupurkista rengaskokoon suositeltu litkun määrä. Kun litkua on riittävästi, laita venttiilin sielu takaisin ja kiristä tiukalle. Tämän jälkeen voi rengasta varovasti pyörittää, että litku menee takaisesti koko renkaaseen. Pumppaa rengas jalkapumpulla.

Varmista, että ulkorengas on edelleen hyvin vanteella. Pyöritä rengasta tasaisesti siten, että litkua menee tasaisesti joka puolelle rengasta. Rengasta pitää myös ravistella, että litkua menee vanteen puolelle. Nosta rengas pystyyn ja heiluta rengasta ja samalla pyöritä ympyrää. Pumppaa ilmaa lisää jos sitä jostain falskaa. Ravistele litkua erityisesti niihin kohtiin.

Kun olet saanut vuotokohdat suunnilleen tukittua litkulla, jätä rengas tasaisesti lappeelleen 10 minuutiksi. Toista tämän jälkeen ravistelut ja jätä toiselle lappeelle ja toista ravistelut uudelleen. Tätä tulee toistaa muutaman kerran, jotta litku tiivistää mahdolliset vuotokohdat.

Kun rengas on todettu pitävän ilmat sisällään, kannattaa sillä ajaa vielä muutama lyhyempi testilenkki ennen kuin lähtee pidemmälle lenkille, jotta voi varmistua, että ilmat pysyy sisällä.

Pysyykö niissä nyt sitten ilma

Vaikka renkaat on nyt periaatteessa puhkeamattomat, on silti hyvä pitää lenkeillä mukana varasisäkumia ja pumppua. Litku kyllä paikkaa pienet viillot ja reiät, mutta isoja kolhuja sekään ei pysty paikkaamaan.

Asennus ei ollut vaikeaa. Eikä yhtään sotkuista vaikka yleensä näin luullaan. Tietysti homma saattaisi olla vaikeampaa jos renkaassa olisi reikä jo valmiiksi. Sitähän kun ei koskaan tiedä jos on aina ajanut sisäkumilla. Paljon ajetuilla renkailla voi toki kokeilla litkutusta, mutta välttämättä se ei onnistu. Silloin pitää hommata uudet nakit.

Ajossa lopullinen ”tuomio”

Viikon verran renkaat vaati, että lopullinen tiiveys saavutettiin. Alkuun takarengas vuosi venttiilin juuresta, mutta litkun heilutteleminen venttiilin kohtaan paikkasi vuodon. Tarvittaessa litkua pitää lisätä renkaaseen jos paljon vuotaa. Ilmat on alkuun hyvä tarkistaa päivittäin ja ajaa lyhyitä lenkkejä tai pyöritellä rengasta muuten, että litku asettuu. Jos pitää ilmat sisällään jo parin lyhyemmän testilenkin jälkeen, uskaltaa niillä lähteä pidemmälle lenkille.

Muutamat lenkit ajettu nyt ilman sisärenkaita ja ilmat pysyy hyvin renkaassa. Toki ennen joka lenkkiä tarvitsee tarkistaa paineet, mutta sen teen aina joka tapauksessa vaikka olisi sisärenkaatkin. Ensivaikutelma litkurenkaista on hyvä. Rengas on nyt kevyempi. Pienemmällä vierintävastuksella renkaan rullaavuus on nyt parempi.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑