Happoa Ahveniston moottoriradalta

Vaihtelun vuoksi kisa omalla pyörällä. Tawast Cycling Club järjestää Focus racebikes -cupin Ahveniston moottoriradalla. 5 osakilpailua käsittävä cup, jossa ajetaan linja-ajona viidesti ja kahdella kerralla ajetaan myös kierroksen aika-ajo eli tempo. Olisihan sitä helpommankin kisan voinut valita, mutta tämä sopi hyvin aikatauluun. Kamalaa ja ihanaa, SE mäki.

Focus racebikes -cup 6.7.2017 kuvaaja: Pauliina Hatunen
Focus racebikes -cup 6.7.2017 kuvaaja: Pauliina Hatunen

Torstaina 6.7. ajettiin 3. osakilpailu, jossa oli mukana myös aika-ajo. Ensin vuorossa aika-ajo, jossa lähdetään minuutin välein yksin liikkeelle. Aika-ajosta saa erikseen pisteet, voittajalle 10, toiselle 8. jne. Kun viimeinen aika-ajon suorittanut oli tullut maaliin, 5 minuutin päästä alkoi linja-ajo. Linja-ajossa ajetaan 15 kierrosta ja ensimmäisenä maaliin tullut on voittaja. Kierroksella ohitettuja ei liputeta kisasta pois. He vaan tulevat maaliin samalta kierrokselta kuin voittajakin. Voittajalle 25 pistettä, toiselle 21, kolmannelle 18, jne. Eniten pisteitä kerännyt voittaa kokonaiscupin. Osakilpailuissa ei erikseen palkita voittajia.

Aikaisempiin osakilpailuihin minulla ei ole ollut mahdollista osallistua, joten kisaneitsyys meni vasta 3. osakilpailussa. Kolea +11 ja sateen uhka verotti selvästi osallistujia. Olikohan meitä yhteensä 9 tai 10. (Virallisia tuloksia ei järjestäjä vielä ole julkaissut sivuillansa.) Ensimmäisessä osakilpailussa oli 19 ajajaa ja edellisessä osakilpailussa oli ollut jopa 46 ajajaa. Toki osallistumista toisella kerralla lisäsi se, että se oli samalla Bianchi-cupin osakilpailu. Naisia oli ensimmäisellä kerralla 3 ja toisella kerralla 1. Nyt meitä naisia oli 2. Millähän sitä saisi naisia lisää liikkeelle? Ei se kuuluisa mäki kuitenkaan niin paha ole, vai onko? 😉

Aikaisemmin olen viime syksynä käynyt pari kertaa ajamassa rataa ympäri, joten vähän oli käryä siitä, mitä oli odotettavissa. Toki höntsä ja kisatilanne on ihan eri. Tiesin kuitenkin korkeuserot eli tiedossa oli tiukkoja ylä- ja alamäkiä.

Aika-ajo eli tempo

Kierros täysiä. Toki piti vähän jättää paukkuja myös linja-ajoon, joten ihan ei voinut hapottaa itseänsä totaalisesti. Aikatavoitteeksi asetin Stravan segmenttiä tutkailtuani 5 minuuttia. Stravaan segmentiksi ajaksi tuli 4:54, joten siihen olen tyytyväinen. Stravan segmentti on hieman koko kierrosta lyhyempi, joten virallinen aika oli jotain n. 4:58. Sillä irtosi 7. paras aika, naisista paras.

Linja-ajo

15 kierrosta tai pikemminkin 15 kertaa ylös SE mäki. Ahvenisto hill sprint -niminen Stravassa. 300 metriä pitkä, 26 nousumetriä, kokonaisjyrkkyys 5%. Viimeisen 100 metrin osalta mäen jyrkkyys on n. 12%. Tiedossa oli, että kärki tulee värväämään meikäläisen muutaman kerran kisan aikana, joten 15 kertaa ei mäkeä tarvinnut onneksi ajaa. Kokonaisuudessaan minulle tuli 12 kierrosta.

Miehiä vastaan ei edes lähtenyt kisaamaan. Päätin ottaa tavoitteeksi olla naisten ensimmäisenä maalissa. Alussa jäin hieman, mutta sain kuitenkin koko ajan pidettyä näköetäisyyden toiseen naisajajaan. Ehkä hieman saavutin aina tasaisilla ja alamäkiosuuksilla, mutta jäin taas ylämäissä. Välimatka pysyi samana puoleen väliin asti. Sitten kilpasisar hieman nykäisi ja välimatka kasvoi. Jatkoin kuitenkin omaa tasaista vauhtia ja yllätykseksi selkä tuli vastaan noin 4 kierrosta ennen maalia. Pääsin samoin tein ohi ja sain hajuraon. Hajurako kasvoi melko isoksi lopussa, joten tavoite saavutettu.

Alamäet on myös aika hurjia. Varikkoalueelle laskiessa vauhti yli 60km/h. Focus racebikes -cup 6.7.2017 Kuvaaja: Pauliina Hatunen
Alamäet on myös aika hurjia. Varikkoalueelle laskiessa vauhti yli 60km/h. Focus racebikes -cup 6.7.2017 Kuvaaja: Pauliina Hatunen

12 kierroksen aikana tuli opittua hyvin radan metkut ja itselle sopivat ajolinjat. Alamäet on radalla jyrkkiä ja mutkaisia, että niissäkään ei oikein pystynyt kunnolla palautumaan tai ainakaan ajamaan rennosti. Ainoassa tasaisessa kohdassa radan pääsuorallakin kävi kova vastatuuli.

Hyvää ajossa oli suht tasainen vauhti. Lopussa ei tullut seinää vastaan vaan jalka riitti loppuun saakka. Tavoitteet tuli täydettyä. Nautin ajosta ja kilpailemisesta. Vaikka muitakin on radalla, on se loppupeleissä kilpailemista vain itseään ja omia ajatuksia vastaan. Ahveniston radalla saa hyvän kovan vauhtikestävyys/intervallitreeni, joita ei itekseen tule juuri tehtyä. Hapottavaa.

Saiskos naisia enemmän lähtöviivalle? 24.8. seuraava cupin osakilpailu. Se jää itseltäni valitettavasti väliin työreissun takia, mutta jos viimeiseen osakilpailuun 7.9. pääsisi vielä itsekin.

Linkki Tawast cycling clubin kisasivuille.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑