Kilpaparapyöräilyä

Pikku-Syöte SM-kisat Kuvaaja Heidi Lehikoinen
Pikku-Syöte SM-kisat Kuvaaja Heidi Lehikoinen

Vammaisurheilun yhtenä lajina on parapyöräily, joka on tarkoitettu erilaisia vammoja omaaville urheilijoille. Pyöriä on erilaisia. Suomessa käsipyöräilijöitä on luultavasti kilpailijoista eniten. Tandemilla kilpailumielessä ajavia näkövammaisia löytyy joitakin, tunnetuin tällä hetkellä varmasti Jarmo Ollanketo, joka osallistui pilottinsa Tommi Martikaisen kanssa mm. Rion paralympialaisiin. Lisäksi on kolmipyörillä ajavia, sekä normaalipyörällä ajavia, joiden vamma on sen luonteinen, että pyörällä ajaminen onnistuu, mutta on jotenkin rajoitettua, esimerkiksi raaja puuttuu.

Kilpailuluokkia on monia ja niihin osallistujat luokitellaan erikseen virallisten luokittelijoiden toimesta. Luokittelussa arvioidaan vamman haitta urheilussa ja luokittelun mukaan määräytyy kilpailuluokka. Näkövammaiset ilman muuta vammaa kuuluvat luokkaan B ja heidän väline pyöräilyssä on tandem pilotin kanssa ajettuna.

Viime viikonloppuna järjestettiin maantiepyöräilyn SM-kisat Pikku-Syötteellä Pudasjärvellä ja samassa yhteydessä kilpailtiin parapyöräilyn SM-kisat. Mukana olivat käsipyöräilijät sekä me, Pauliina ja Tiina tandemilla. Käsipyöräilijöitä oli mukana ennätysmäärä, mutta tandemluokassa olimme ainoita osallistujia.

Pikku-Syöte SM-kisat Kuvaaja Heidi Lehikoinen
Pikku-Syöte SM-kisat Kuvaaja Heidi Lehikoinen

Kauas on pitkä matka, Hämeestä Syötteelle tuli matkaa noin 700 km ja perille päästyämme kävimme katsomassa seuraavan päivän kisareitin. Reitti oli osittain sama kuin tavallisten pyöräilijöiden, mutta lähtöpaikka oli eri, jotta reitti ei ole liian haastava parapyöräilijöille. Reitillä oli kuitenkin riittävästi haastetta ja korkeuseroja. Reitti oli edestakainen. Perjantaina aika-ajossa ajettiin kertaalleen ja lauantaina maantielähdössä kahteen kertaan. Ainoina osallistujina kotiin tuomisena oli tietenkin kultamitalit.

Nyt pidämme pienen treenitauon ja mietimme kesän tulevia kisakuvioita.

Saimme yhteistyökumppaniltamme kisareissulle testiin Back on Track -tuotteita, joista tuonnempana kirjoitamme blogiin.

Tulokset aika-ajo ja tulokset maantie

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑