Pyöräilykypärät

Kypärän käyttö. Suomen tieliikennelain suositusluontoisen pykälän mukaan pyörällä ajettaessa on yleensä käytettävä kypärää. Koska kyseessä on suositus, käyttämättömyydestä ei rangaista. Suomessa käytettävissa kypärissä käytetään eurooppalaista EN 1078 -standardia ja CE-hyväksymismerkintää.

Maantiepyöräilykilpailuissa kypärä on ollut pakollinen vuodesta 2003 lähtien. Jotkut kilpapyöräilijät olivat käyttäneet kypärää jo 1990-luvulta alkaen – vapaaehtoisesti.

Sopivankokoinen ja oikein kiinnitetty kypärä suojaa pyöräilijän päätä parhaiten. Kypärä on pyöräilijän tärkein suojavaruste. Turvallinen pyöräilykypärä on sopivankokoinen ja huolella kiinnitetty, hyväkuntoinen ja eurooppalaisen standardin mukainen eli CE-merkitty.

Pyöräilykypärän valinta ja kiinnitys

kyparan_sovitus_sarja
Kypärän kiinnitys *)
  • Kypärän tulee olla oikean kokoinen. Tällöin se suojaa parhaiten. Liian iso kypärä voi valua liikaa taakse, kun kypärän säätövara ei riitä. Toisaalta taas liian pienen kypärän säätövarat loppuvat lyhyeen
  • Kypärä tuntuu päässä napakalta, mutta ei epämukavalta.
  • Kypärä ei saa olla niskassa eikä myöskään silmillä, vaan vaakatasossa. Hyvänä ohjeena voi pitää sitä, että kulmakarvat näkyvät, mutta otsa peittyy kypärästä
  • Takana oleva rissa on syytä kiristää, kun kypärä on päässä ja vastaavasti löystyttää, kun kypärän ottaa pois päästä
  • Huomaa, että kypärän solki tulee tarkalleen korvanlehden alapuolelle, eikä koskaan korvan päälle. Remmikään ei saa osua korvaan, vaan korva jätetään kolmion sisään. Kumpaankaan remmiin ei jää löysää
  • Leukahiha säädetään siten, että leaun ja hihnan väliin jää 1-2 sormea ongelmitta. Kiinnitys saa olla sen verran väljä, että päätä pystyy kääntämään.

Kypärän käyttöikään vaikuttaa moni asia; ensimmäisenä se, miten paljon sitä käytetään ja kuinka sitä käytetään. Ohjeena voisi pitää, että kypärä on hyvä vaihtaa 3-5 vuoden välein. Iskun tai kolhun saanut kypärä ei ole enää turvallinen, hanki uusi!

Kypärä säilyy parhaiten huoneen lämmössä, jolloin sen runkomateriaali ei ala hapertua. Kypärää voi pestä miedolla saippuavedellä.

 

Erilaiset kypärämallit

Esimerkki maastopyöräilykypärästä
Esimerkki maastopyöräkypärästä **)

Maastokypärä

Maastoon suunniteltu kypärä tulee selkeästi ohimolla ja niskalla alemmas kuin maantiekypärä. Näin kypärä suojaa otsaa ja takaraivoa paremmin. Myös tuuletus on suunniteltu hitaampiin vauhteihin. Maastopyöräilyn alalajeissa Endurossa ja Downhillissä käytetään yleensä leukasuojallista kypärää.

 

 

Maantiekypärä

Maantiekypärä
Esimerkki maantiekypärästä **)

Maantiepyöräilykypärä näyttää hyvin samanlaiselta kuin tavallinen kypärä, mutta on ainakin aerodynamiikaltaan parempi ja painaa vähemmän. Ilma-aukot on suunniteltu siten, että maantiepyöräilyssä kypärän läpi pääsee enemmän ilmaa viilentämään pyöräilijän päätä. Maantiepyöräilyssä käytettävät pyöräilykypärät ovat kehittyneet pitkin harppauksin alkuajoista ja suojaavat päätä iskuilta kiitettävästi, vaikka kevyitä ovatkin.

 

Triahtlonkypärä

Tri kypärä
Esimerkki triathlonkypärästä **)

Triathlonissa voi käyttää mitä tahansa CE-hyväksyttyä pyöräilykypärää. Kypärällä on kuitenkin merkittävä vaikutus triathlonistin aerodynamiikkaan ja siksi nuo hassun näköiset aerokypärät ovat yhä suositumpia triathlonistien keskuudessa. Nämä eivät muistuta paljoakaan tavallista kypärää, erityisesti tuon takana olevan hännän vuoksi. Aerokypärän tuoma ajansäästön hyöty tulee esiin vasta isommilla nopeuksilla, joten nämä kypärät ovat enemmän pyöräilijöillä, joiden kisaaminen on jo vakavampaa.

Peruspyöräilijän kypärä

Näiden erikoiskypärien lisäksi löytyy laaja kirjo ihan tavallisen pyöräilijän kypäriä, malleissa ja väreissä vain taivas rajana.

kyparat

Muista kypärä!

KUhmu otsassa
***)

Viime viikolla käydessäni luottoparturilla Kirsi-Marialla kuulin, että hänelle oli käynyt edellisellä viikolla hassusti. Kypärä löytyy kyllä ja sitä on käytetty talvella, mutta jostain syystä kypärä ei ollutkaan päässä juuri tuona aamuna työmatkalla. Pyörä yksinkertaisesti lähti alta eikä mitään ollut tehtävissä. Pää osunut maahan ja polvi ruvella. Valokuvat näyttävät aika hurjilta ja tässäkin tapauksessa olisi voinut huonomminkin käydä. Kypärä olisi ainakin suojannut päätä. Muistakaa siis kypärä!

Ruhjeet polvessa
***)

Turvallista pyöräilykevättä ja -kesää kaikille :)!

 

 

 

 

Valokuvat:

*) Liikenneturvan nettisivuilta

**) Specialzed nettisivuilta

***) Kirsi-Maria Jokinen

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑