10 vinkkiä sujuvampaan ajoon maastossa

Katse riittävän eteen

Lue ajolinjat valmiiksiÄlä kiinnitä huomiota esteisiin, vaan lue maastosta sopivat ajolinjat. Pidä katse riittävän edessä ja lue ajolinja valmiiksi. Eturengas kyllä tottelee suunniteltua ajolinjaa, eikä näin eturengasta tarvitse tuijottaa.

 

Rentous

Turha jännittäminen pois. Hartiat ja kädet rentoina. Kyynärpäät hieman koukussa. Anna pyörän hyppiä, jousta itse käsistä ja jaloista.

Alamäkeen

Alamäessä vältä etupainoista asentoa. Pidä painopiste mahdollisimman takana. Tarvittaessa siirrä takamus satulan taakse takarenkaan päälle. Jos pyörässä on hissitolppa, saa sillä satulan pois tieltä. Painopisteen siirtoa kannattaa harjoitella ensin tasaisella ja helpossa maastossa.

Ylämäkeen

Ylämäkeen on tärkeä valita oikea vaihde. Liian pienellä vaihteella ei saa riittävästi siirrettyä pyöritysvoimaa takarenkaalle. Liian iso vaihde aiheuttaa herkästi sutimista. Vältä vaihtamasta vaihdetta kesken mäkeä. Jos tulee pakottava tarve vaihtaa, muista keventää polkemista sillä hetkellä kun vaihdat, ettei ketju hyppää pois rattaalta. Ylämäessä pidä paino takarenkaalla, jottei rengas ala sutimaan. Mutta estä eturengasta nousemasta ilmaan pitämällä yläkroppa tarpeeksi alhaalla. Kädet reilusti koukussa ja rintakehä alhaalla. Hissitolppa auttaa myös ylämäessä jolloin ajoasennon saa helposti matalammaksi ja paino pysyy paremmin takarenkaalla.

Jarruttaminen yhdellä sormellaOte ohjaustangosta

Pidä ohjaustangosta mahdollisimman monella sormella kiinni. Näin takaa tukevan otteen ohjaustankoon. Jos pyörässä on hydrauliset levyjarrut, riittää kun pidät jarrukahvoilla etusormen. Älä purista liian kovaa ohjaustankoa.

Jarruttaminen

Ajo-ote sormet jarrullaJarruta kummallakin jarrulla samanaikaisesti. Näin takaat parhaan jarrutustehon. Vältä käyttämästä pelkkää etujarrua. Älä lukitse pyörää jarruttaessa, ohjaaminen onnistuu vain pyörivällä renkaalla.

 

 

Rengaspaineet

Oikeat rengaspaineetOikeat rengaspaineet auttavat saamaan paremman pidon eikä pyörä hypi turhaan. Maastossa ajettaessa paineet riippuvat rengastyypistä. Normaalin maastopyörän renkaassa riittää 1,5-2baria, läskipyörässä 0,3-0,5baria ja pluskoon renkaassa 0,5-1baria. Riippuu hieman kuskin painosta ja onko pyörässä joustoa vai ei. Maantiellä ja hiekkatiellä ajettaessa voi laittaa kovemmat paineet, jotta pyörä rullaa paremmin. Tarkista renkaan suositellut paineet renkaan kyljestä.

 

Kammet

Kun et polje, opettele pitämään kampia vaakatasossa. Näin vältät turhat polkimien osumat mahdollisiin esteisiin ajolinjan sivussa. Tällöin pystyt myös paremmin joustamaan tarvittaessa jaloilla.

Vauhti korjaa virheet

Hullunrohkea ei kannata olla, mutta pieni rohkeus pitää olla. Silloin pysyy vauhti yllä. Itselle vaikeista paikoista pääsee helpommin kun muistaa pitää vauhtia yllä. Liian hiljaisessa vauhdissa pyörä herkästi hakee kaikki kivet ja kannot, jolloin ajo on epävakaampaa ja voi äkisti pysähtyä kiveen. Vauhdin avulla rengas ei ehdi reagoimaan kaikkiin pienimpiin esteisiin.

 

PorukkalenkitLähde muiden kanssa lenkille

Yksin ajaessa tulee monesti ajettua vain tuttuja ja helppoja reittejä. Lähde rohkeasti muiden mukana maastoon. Ota vinkkejä muilta ajolinjoista ja muustakin tekemisestä. Monesti lähtemällä itseänsä taitavampien ajajien kanssa lenkille oppii ajamaan vauhdikkaammin, jolloin ajaminen muuttuu helpommaksi.

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑