Lukkopolkimilla maastoon – parempaa pyöränhallintaa

lukkopoljin
Shimano M540 -lukkopoljin, jossa lukot kummallakin puolella poljinta

Lukkopolkimien käyttöönotto tuntuu olevan monelle suuri kynnys varsinkin maastopyörässä. Niiden käyttöä pelätään ihan turhaan. Kun niiden niksit oppii, siirtyy pyöräily ihan uudelle tasolle.

Lukkopolkimista on enemmän hyötyä kuin haittaa

Lukkopolkimilla ajettaessa pystyt käyttämään voimaa tehokkaammin koko poljinkierroksen ajan. Normaalipolkimilla polkeminen on hyvin usein runttaamista, jolloin työ tehdään vain kun poljinta painetaan alaspäin eli etureidellä. Lukkopolkimilla saat tehokkaasti käyttöön myös takareidet, lonkan koukistajat ja pakaralihakset.

Maastossa erityisesti ylämäkiin saa lukoilla lisätehoa. Tulet nopeasti huomaamaan, että pääsee helpommin haastavammistakin paikoista. Pyöränhallinta paranee lukkojen ansiosta. Jalka ei enää lipeä polkimelta helposti ja pysyt pystyssä paremmin. Lukoilla pyörän tasapaino on helpompi säilyttää. Alamäkiin saa lisää vauhtia, kun pyörä ei heitä kuskia selästä pois lukkojen ansiosta. Opettele tasapainoilemaan pyörällä tasaisella. Harjoittele esimerkiksi paikallaan pysymistä pyörän kanssa tai ajamalla mahdollisimman hiljaa.

Alkuun kannattaa käyttää aikaa lukkojen säätämiseen, jotta saat ne itselle sopivalle kireydelle ja saat ne aukeamaan riittävän helposti. Taitojen karttuessa niitä voi kiristää tiukemmaksi.

Totuushan on , että väistämättä jossain kohtaa tulee ne pannutkin vedettyä niillä lukkopolkimilla. Sitäkään ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä. Joskus niitä vaan ei saa auki ja lopputulemana on kaatuminen, mutta sekin on suurimmaksi osaksi vältettävissä lukkojen oikeanlaisella säädöllä. Riittävän löysällä oleva lukko aukeaa, kun jalan siirtää polkimelta maahan. Yleensä tällainen kaatuminen kuitenkin tapahtuu niin hiljaisessa vauhdissa, että siitä selviää muutamalla mustelmalla. Ja mustelmathan lisäävät vain katu-uskottavuutta.

Talvella haittapuolena on se, että lumi tarttuu kengän pohjaan klossin ympärille. Tämäkin haitta poistuu taitojen karttuessa, jolloin ei tarvitse niin usein laittaa jalkaa maahan.

Opettele käyttämään

Lähde lukkopolkimilla haastavampaan maastoon vasta kun olet opetellut niiden käytön riittävän hyvin. Klossin kiinnittäminen ja irrottaminen on hyvä hallita joka tilanteessa. Varsinkin irrottaminen on hyvä harjoitella kunnolla. Liikkeelle lähtiessä, laita ensin toinen lukko kiinni. Kun pääset vauhtiin, laita toinenkin lukko kiinni. Kun harjoittelet irrotamista, pyri siihen, että irrotat aina saman jalan ensimmäisenä. Näin ei tarvitse miettiä kummalla jalalla pysähtyy. Toki irrottaminen pitää opetella kummallakin jalalla, koska esimerkiksi maastossa irrotettavaa jalkaa ei aina itse voi valita vaan se pitää tehdä tilanteen mukaan sillä heikommallakin jalalla. Pääsääntö kuitenkin on, että jätetään oma vahvempi tukijalka pyörään kiinni ja laitetaan ensin toinen jalka maahan.

Harjoittele itsellesi sopiva kohta, jossa irrotat jalan. Itselläni se on kun poljin nousee takaa ylös. Toiset irrottava lukon kun poljin on ala-asennossa. Makukysymys.

Erilaisia vaihtoehtoja

m324
Shimano M325 -lukkopoljin, jossa lukko on vain toisella puolella poljinta.

Maastopyörään on monenlaisia vaihtoehtoja lukkopolkimiksi, mutta yksi tunnetuimmista ja käytetyimistä merkeistä on Shimano. Shimanoltakin löytyy tarkoitukseen monta eri mallia. Itselläni oli alussa Shimanon polkimet mallia M324, joissa toinen puoli oli tavallinen poljin ja vain toisella puolella lukko. Nämä kuitenkin osoittautui hankaliksi käyttää, koska aina kun lähti liikkeelle, oli lukkopuoli alapuolella, jolloin lukko oli vaikea kiinnittää. Ja alkuun kun oli itsekin varovainen lukkojen kanssa, niin tuli harvemmin ajettua lukoilla hankalammissa paikoissa.

lukkopoljin
Shimano M540 -lukkopoljin, jossa lukot kummallakin puolella.

Kun vaihdoin polkimet M540 malliin,  lukkojen käyttö on tullut paljon helpommaksi. Suosittelenkin aina nykyisin kaikkia siirtymään heti lukkopolkimiin, joissa on kummallakin puolella lukot. Käyttö on monin kerroin helpompaa.

Alla vinkkivideo lukkopolkimien käyttöön. Rohkeasti kokeilemaan.

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑