Vaikka pyöräilyn suurin sesonki onkin tällä erää ohi, ei talvella tarvitse jättää pyöräilyä kokonaan. Tässä muutama vinkki pyöräilyyn syksyllä ja talviaikaan.
Vaatetus

Erityisen herkät paleltumaan syksy- ja talviaikaan ovat varpaat. Normaalilla kesäpyöräilykengällä pärjää, jos kenkään mahtuu yksi ylimääräinen sukka ja kengän päälle lämmin kenkäsuoja. Toki erillisiä talviajokenkiäkin löytyy. Lämpöpohjalliset kenkiin myös helpottaa, mikäli varpaat paleltuvat helposti.
Myös sormet ovat paleltumisvaarassa. Kylmimpiin keleihin laskettelurukkaset tai pyöräilyyn tarkoitetut paksummat pyöräilyhanskat. Lisäksi hanskan tai rukkasen alle voi lisätä ohuen sormikkaan. Lisäksi pyöräilijöitä varten on olemassa erilliset tankohanskat eli bar mittsit (Tankohanskat).
Talvipyöräilyhousulla pärjää melko pitkälle, varsinkin jos talviaikaan pyöräilee enemmän maastossa. Talvipyörähousussa etuosa on tuulenpitävää materiaalia. Alle voi pukea lyhyen pyöräilyhousun ja vielä kylmemmillä keleillä urheilukerraston alaosan.
Yläosaan tarvitaan myös tuulenpitävä takki, esim. talviajotakki. Sen alle 1-2 pitkähihaista paitaa sään mukaan. Kaulaan on hyvä varata Buff, jonka saa tarpeen vaatiessa myös vedettyä kasvojen eteen. Mikäli pyöräilet pimeässä heijastinliivin, on ehdoton!
Kypärän alle tarvitaan ohut, mutta lämmin pipo.
Pyörän varustus
Nastarenkaat. Talvipyörän ei tarvitse olla mikään erityinen ”talvipyörä”. Sellainen, jossa on vähemmän osia, jotka saattavat jäätyä, on parempi. Tämän lisäksi on tärkeintä, että pyörään vaihtaa kunnon nastarenkaat. Nastarenkaat hidastavat menoa asfaltilla, mutta antavat paremman pidon jäälle ja lumelle sekä ajovarmuutta ja sitä kautta vähentää kaatumisen mahdollisuuksia. Renkaissa olisi hyvä olla kunnon pistosuojaus, koska hiekoitusepeli terävine reunoineen saattaa aiheuttaa rengasrikkoja. Myös rengaspaineet kannattaa pitää talviaikaan pienempinä kuin kesällä.
Pyörän heijastimet. Erityisesti jos ajat pimeään aikaan, tarkistathan, että pyörästä löytyy heijastimet vähintäänkin pinnoista ja polkimista.
Ajovalot. Pimeässä ajoon tarvitset myös ajovalon. Kirkas ajovalo eteen ja punainen taakse. Valollakin on väliä – blogissa on tehty pieni vertailu muutaman pyöräilyyn tarkoitetun ajovalon kesken. Ajovalollakin on siis väliä.
Juomapullo. Mikäli teet pitkiä pyörälenkkejä, juotavaakin tarvitaan. Talvipyöräilyyn on saatavilla erillisiä juomapulloja, jotka pitävät lämpimän juoman lämpimänä.
Tilannenopeus, turvallisuus
Pyöräily talviaikaan on hieman erilaista kuin kesäaikaan. Sohjossa, lumessa tai pakkasella jarrut ja vaihteet eivät välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Seuraa siis tarkemmin, miten pyörä käyttäytyy talviajossa. Talvisin pyörä kannattaa siirtää lämpimään sulamaan ja kuivumaan. Lisäksi pimeässä ja/tai talviaikaan ajettaessa kannattaa sovittaa nopeus näkyvyyden ja olosuhteiden mukaan.
Oikea asenne
Talvipyöräily on hauskaa, mikäli siitä ei tee itselleen hankalaa. Keliin sopivalla pukeutumisella ja nastarenkailla selviää jo pitkälle, mutta asenne ratkaisee. Kelillä kuin kelillä ei ole pakko lähteä taistelemaan luontoäitiä vastaan. Silloin tehdään jotain muuta ja odotetaan parempia fillarointisäitä!
*) Kuvat Hatunen