PYÖRÄILYKENGÄT

Miksi pyöräilykenkä?

Kuten jo kevään blogissa (Maantiepyörän polkimet ja klossit) kirjoitin, pyöräilykengän hankinnalle on hyviä syitä. Lukkopolkimen ja pyöräilykengän käytön idea on siinä, että polkimia paitsi painetaan alas, myös nostetaan ylös. Siis pyöritetään. Näin voimantuottoon osallistuu etureiden lisäksi myös lonkankoukistaja, takareisi ja pakaralihakset. Hyvä pyöritystekniikka kehittää jalan lihaksistoa tasaisesti, mutta tuo myös keveyttä ja vauhtia lenkkiin. Säästät siis energiaa.

Olen myös kuullut muutamalta tuttavalta ensimmäisen pyöräilyreissun jälkeen, että pyöräilyyn on tullut aivan uusi ulottuvuus pyöräilykengän myötä. Kengällä on siis merkitystä, jos sen voi huomata jo ensimmäisellä pyöräilylenkillä.

Kenkäviidakko

Kenkiä löytyy moneen makuun ja hintahaarukka on melkomoinen. Tässä karkea jaottelu pyöräilykengistä:

 1. Allround kenkä soveltuu kaikenlaiseen pyöräilyyn, myös sisäpyöräilyyn. Kenkä näyttää enemmän urheilujalkineelta kuin pyöräilykengältä. Tähän kenkään sopii spd-klossi ja polkimeksi hyvä vallinta yhdistelmäpoljin (toisella puolella lukko, toisella tavallinen poljin).

  allround-kenka_jpg
  Esimerkki Allround kengästä *)
 1. Maastokenkä on pohjaltaan karkea ja pohjassa on yleensä nastoja, joista on apua mm. pyörän taluttamishommissa ylä- tai alamäkeen ;). Maastokengän pohja on paksumpi. Myös itse kenkä on paremmin topattu ja näin suojaa jalkaa kolhuilta. Kengän klossi on upotettuna pohjaan. Maastokengällä voi kävellä ”mukavasti” millä tahansa pinnalla (asfaltti, hiekka, kivikko, juurakko tai muta).

  fb_img_1476943053534
  Esimerkki maastokengästä **)
 1. Maantiekengässä on huomattavasti kevyempi, ohuempi ja jäykempi pohja verrattuna vastaavanlaiseen maastokenkään. Klossin kiinnitys polkimeen on tukevampi ja tuntuma polkimeen parempi. Maantieklossin kontaktipinta polkimeen on suurempi kuin maastokengässä, joten voimansiirto on parempi ja tuntuma mukavampi. Maantiekenkää ei ole suunniteltu kävelyyn ja korkeat klossit takaavat sen, että kävely on niillä hankalaa.

  fb_img_1476943047978
  Esimerkki maantiekengästä **)
 1. Näiden lisäksi löytyy erillinen talvipyöräilykenkä sekä ns. välikelin kenkä. Nimensä mukaisesti talvikenkä talveen ja välikelin kengällä on käyttöä syksyn ja kevään aikana. Kenkä on varrellinen ja niistä löytyy myös lämmin vuori. Välikelin kenkään lisätyllä kenkäsuojalla pärjää myös hyvin pikkupakkasellakin. Kenkiin kiinnittyvät spd-klossit.

  talvipyorailykenka
  Esimerkki talvipyöräilykengästä ***)
 1. Sisäpyöräilyyn löytyy vielä oma kenkänsä. Se on edellisiä kevytrakenteisempi ja paremmin ilmastoitu. Tämän vuoksi spinningkenkä soveltuu ulkopyöräilyyn ainoastaan lämpimillä kesäkeleillä. Spinningkenkään kiinnittyvät myös spd-klossit ja klossi jää kengän pohjaan ”piiloon”.

  fb_img_1476943034979
  Esimerkki sisäpyöräkengästä ***)
 1. Näiden kaikkien lisäksi löytyy myös muita kenkiä. Esimerkiksi triathlon-pyöräilykenkä. Kenkä eroaa maantiekengästä siitä, että se kuivaa paremmin, se on kisatilanteessa helpompi saada jalkaan. Lisäksi kengan lukkopolkimet soveltuvat siihen, että kengät voidaan kiinnittää valmiiksi polkimiin ennen kisatilannetta. Näitä kenkiä käytetään myös ilman sukkaa, joten ne ovat kooltaan pienemmät. Kenkä ei siis sovellu kovin hyvin kevään ensimmäisiin tai syksyn viimeisiin treeneihin / kisoihin.
tri-kenka
Esimerkki Triathlon-pyöräilykengästä ***)

Kengän rakenteesta

Kengän päälimateriaalina on pääasiassa erilaiset tekniset kankaat, keinonahka, nahka sekä näiden yhdistelmät (2,3). Kenkä voidaan sitoa joko nauhoin, tarra- ja/tai räikkäkiinnityksellä  tai kiristyssäätimillä, joista käytetyin on Boa-kiinnityssysteemi. Pohjan rakenne vaihtelee kenkätyypeittäin; kuvassa (6) nastat maastokengissä sekä maastokengässä kengän pohjan kuviointi selvästi karkeampi kuin maantiekengässä. Klossien kiinnitysalusta (4) vaihtelee myös kenkätyypeittäin. Pohjan materiaalina käytetään mm. komposiittia sekä hiilikuitua. Mitä suurempi kengän jäykkyysindeksi (3-12) on, sitä jäykempi pohja on. Kengän jäykkyysindeksi 3-5 soveltuu lähinnä kevyeen työmatkapyöräilyyn, 5-11 vastaavasti maastoon ja 6-12 maantielle. Kaikki kenkävalmistajat eivät kuitenkaan näitä käytä. Pääsääntönä on myös, että mitä jäykempi kengän pohja on sitä kalliimmasta materiaalista pohja on tehty.

pyorailykengan-rakenne
Esimerkki kengän rakenteesta **)

Mistä aloitan?

Alkuun pääsee hyvin yhdellä kengällä. Allround-tyyppinen kenkä tai maastokenkä spd-klossilla soveltuvat hyvin aloittelijan kenkävalinnaksi. Paras tapa totutella uuteen kenkään ja erityisesti klossin kiinnittämiseen ja irrottamiseen on sisäpyöräilytunnit. Kiinnittäminen ja irrottaminen hiovat uutuuttaan kankeaa klossia ja rutiinin oppiminen helpompaa, kun edes joku osista (lue:pyörä) pysyy paikoillaan ;). Alkuun myös kannattaa löystyttää poljinosan ruuvi mahdollisimman löysälle, jolloin vaaratilanteissa kenkä irtoaa helposti klossista. Kun kokemusta ja kilometrejä kertyy sekä innostusta pisaa voi kenkävalikoimaa laajentaa.

Kengän valinta

Muutama vinkki pyöräkenkäostoksille:

 • Sovita kenkää mieluiten iltapäivällä, kun jalka on suurimmillaan; näin saat oikean kokoisen kengän
 • Kokeile useita pareja kenkiä; kengät tuntuvat todennäköisesti jäykiltä, mutta muuten niiden pitäisi tuntua hyviltä ja istuvilta jalkaan olematta kuitenkaan liian tiukka. Sekin on hyvä muistaa, että pyöräilykenkä venyy hyvin vähän ajan kuluessa.
 • Seiso kengät jalassa. Kengässä pitäisi olla korkeintaan peukalon verran tilaa isovarpaasta kengän kärkeen.
 • Kävele kenkien kanssa. Jalka saattaa hieman liukua kohti kantapäätä, mutta jos jalka liukuu kengässä liikaa, ajon aikana voit saada hiertymiä jalkoihin.
 • Arvioi kengän yleisilmettä; varmista, etteivät saumat pääse ärsyttämään jalkaa. Tarkista pohjan kiinnikkeet sekä se, että pohjallinen on riittävän paksu
 • Mikäli käytät erityispohjallisia muissakin kengissä, käytä niitä myös pyöräillessä

 

Kuvat:

*) lainattu netistä (XXL)

**) Shimanon sivuilta

***) Specializedin sivuilta

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑