Pyörälenkkien tai -retkien valtakunnallinen luokitus

Pyöräilynohjaajakoulutuksessa meille esiteltiin Jyväskylän pyöräilyseuran ensimmäisenä Suomessa aloittaman pyörälenkkien ja -retkien luokittelun. Luokitusta pystyy soveltamaan kaupunki-, kunto-, maantie-, maasto- ja retkipyöräilyyn. Luokituksen tarkoitus on antaa lenkeille ja retkille aikoville vertailukohtaa minkä tasoinen lenkki tai retki on tulossa ja tehdä sen perusteella arvion soveltuuko lenkki tai retki omaan taitotasoon ja kuntoon ja tehdä sen perusteella päätöksen omasta osallistumisesta. Pitkän ajan tavoitteena olisi, että kaikki Suomen pyöräily-yhdistykset ja muut alan toimijat käyttäisivät luokitusta.

luokitus_5pyoraa

Luokituksessa pyörälenkit ja -retket luokitellaan asteikolla 1-5; erittäin helppo (1), helppo (2), keskitasoinen (3), haastava (4) ja erittäin haastava (5). Lenkit ja retket määritellään luokkiin reitin, keston, vauhdin, matkan, tarvittavan pyörän, kuntovaatimusten ja olosuhteiden mukaan. Luokitus on suuntaa-antava ja tarkempi lenkin tai retken sisältö tulee  määritellä jokaisen lenkin tai retken lenkkikuvauksessa.

Onnistuneen yhteislenkin tai retken ensimmäinen edellytys on, että osallistujat tietävät minkälainen lenkki on tulossa ja pystyvät etukäteen päättämään omasta osallistumisesta. Jokaisen pitää tietää oman kuntonsa rajat ja siten arvioida jaksaminen tulevalla lenkillä tai retkellä. Luokitus auttaa tässä. Lenkkikuvaukseen ja luokitukseen perehtymällä selviää myös minkälaisella kalustolla voi lenkeille tai retkille osallistua. Lisäksi lenkeillä on tietyt vaatimukset varustetasosta. Ennen lenkkiä pitää myös itse seurata tulevaa säätä, jotta olet pukeutunut oikein. Jokainen on omalla vastuulla kaluston kunnosta huolehtiminen, jotta kaikkien turvallisuus voidaan taata. Jos pyörän huolto on itselle vierasta, huollata pyöräsi säännöllisesti ammattilaisella.

Luokituksessa esille otetut asiat pistävät lenkin tai retken vetäjän kiinnittämään asioihin tarkemmin huomiota ja lenkki tulee suunniteltua tarkemmin. Luokitus jättää arvailuille vähemmän vaihtoehtoja. Luokitukselle on mielestäni tilaus ja se pitäisi saada paremmin pyöräily-yhdistysten tietoon ja käyttöön. Ainakaan itse en ollut kuullut luokituksesta ennen pyöräilynohjaajakoulutusta. Pistetään sana kiertämään!

Tutustu luokitukseen Jyväskylän pyöräilyseuran sivuilta.

luokitus_pyora

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: