Pitkälle tai vielä pidemmälle

Lyhyt, pitkä, pidempi, valovuosi.

Toisen pitkä voi olla itselle lyhyt tai toisen pitkä voi olla valovuosi itselle. Älä siis vertaa omien lenkkien pituutta muiden lenkkeihin vaan omien lenkkien pituuteen. Vertaileminen muihin ei kannata siksikään, koska et välttämättä tiedä minkälaisella välineillä toinen lenkkejänsä tekee. Liiku oman kunnon mukaan. Älä myöskään liiemmin tuijota kilometrejä, ainakaan alkuun. Pitkän lenkin määritelmänä voisi pikemminkin pitää aikaa, ei niinkään matkaa. Toki ne kilometritkin lisääntyy samalla kun aikakin.

Pidennä lenkkejä maltilla.  Älä lähde ensimmäisenä satasen lenkille.

Ei maratonillekaan harjoitella juoksemalla maratoneja

Sama pätee pyöräilyssä. Jos tähtäät esimerkiksi siihen, että syksyllä jaksat ajaa sen satasen, ei harjoituslenkkien tarvitse olla kuin maksimissaan puolet siitä. Jos normilenkki on vaikka tunnin mittainen, tee silloin tällöin kahden tunnin lenkkejä. Joskus jopa kolmen.

Matka ei tapa, vaan se vauhti

Klisee, mutta pitää todellakin paikkansa. Tiedä matkavauhtisi ja tunne kuntosi. Ensimmäiselle pitkälle lenkille ei kannata lähteä kieli vyön alla. Suurin osa treenilenkeistä kannattaa tehdä sillä itselle sopivalla peruskestävyysvauhdilla. Sykkeet pysyy riittävän alhaalla ja vauhti on sellaista, että tiedät pystyväsi pitämään sitä samaa vauhtia pitkäänkin. Tunnin lenkki silloin tällöin itsellesi reipasta vauhtia antaa sitä vauhtikestävyyttä lisää ja tällaisten lenkkien jälkeen se perusvauhti tuntuu kerta kerran jälkeen helpommalta.

Kun tiedät sen oman matkavauhdin, voit lähteä sille pitkällekin lenkille. Tarkkaile kuitenkin tuntemuksia lenkin aikana ja hidasta vauhtia tarvittaessa, että pääset varmasti loppuun asti.

Polttoainetta riittävästi

Pelkällä vedellä ei pitkälle pötkitä. Kun tiedät, että olet lähdössä pitkälle lenkille, pidä huoli siitä, ettet lähde ilman energiaa. Hyvä tankkaus ennen lenkkiä ja lenkin aikana. Urheilujuomaa ja energiageelejä on helppo nauttia lenkillä. Lenkki kannattaa myös suunnitella siten, että matkalta löytyy paikka, johon voi pysähtyä tarvittaessa vaikka syömään. Pidä satulalaukussa mukanasi aina muutama euro, jotta voit matkalla poiketa taukopaikkaan tankkaamassa lisäenergiaa.

Itselläni pitkillä lenkeillä on mukana energiageelejä ja minigrip-pussissa lisää energiajuomajauhetta uutta pullollista varten.

Lenkin jälkeen

Hyvän pitkän lenkin kruunaa hyvä palautuminen. Lenkin jälkeen on hyvä nauttia nestettä riittävästi ja antaa kropalle energiaa toipua suorituksesta. Hyvällä ruualla palautuu lenkistä nopeammin. Pidä riittävä pitkä lepo ennen seuraavaa lenkkiä.

Yhdessä tekeminen

Pitkän lenkin voi toki tehdä yksin, mutta joutusammin matka taittuu porukassa. Silloin vauhti pitää sovittaa kaikille sopivaksi. Porukassa ajaessa voi myös hyödyntää peesiavun, jolloin pääsee vähemmällä energialla ja vuorovedolla kuormitus ei ole niin suuri.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Google maps on oiva peli reittien suunnitteluun. Näet heti reitin pituuden ja voit tarkastella minkälainen on tien laatu street viewillä. Tarvittaessa reitin voi siirtää gps-laitteeseen, jolloin pysyt varmasti lenkin ajan reitillä.

IMG_20160727_123228garminetrex30
Itselläni on Garmin eTrex 30, johon voi siirtää reitin mukaan lenkille.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑