Opettele lukemaan tietä

Opettele lukemaan edessä olevaa tietä, opi tuntemaan mahdolliset vaaranpaikat etukäteen. Pidä katse riittävän edessä, älä tuijota eturengasta. Varsinkin kaupunkiolosuhteissa on syytä olla erittäin varovainen ja tiedostaa vaarat. Tarkkaile sivuteitä ja muita liikkujia. Avainsana – ennakoi.

Risteysalueelle kohtaamiset autojen kanssa

Hidasta hyvissä ajoin. Anna käsimerkit riittävän ajoissa, että muut tietävät mihin olet menossa. Paras tapa varmistaa, että autoilija näkevät sinut, on luoda katsekontakti auton kuljettajan kanssa. Tällöin voit olla varmempi, että olet nähty.

DSCN8126kuoppainentie
Suomalainen tie on kuoppainen tie 

Tulkitse tie ja seuraa ympäristöä

Mitä kovempaa ajat, sitä tärkeämpää on lukea tietä edellä. Kovemmassa vauhdissa reaktioaika ja jarrutusmatkat kasvavat. Pidä katse ylhäällä ja lue tien pintaa. Huomioi kuopat, töyssyt ja muut vaaraa aiheuttavat kohdat tiestä. Kun luet vaarat ajoissa, pystyt väistämään ne suunnittelemalla ajolinjat etukäteen ja väistöt voit tehdä ilman äkkiliikkeitä. Kun ryhmäajossa merkkaat vaaranpaikkoja, tee se riittävän ajoissa, että koko ryhmä ehtii näyttämään merkit myös takana tuleville. Oikeilla ajolinjoilla ja riittävän kaukaa tehdyillä ajolinja valinnalla, teet ajosta sujuvaa. Muista tarkkailla myös takaa tulevaa liikennettä. Ryhmän takaosan on hyvä varoittaa takana tulevista autoista.

Muita vaaran paikkoja

Älä jarruta mutkissa, jarruta jo ennen. Kerro käsimerkillä, että vauhti hidastuu. Kerro jos tarvitsee pysähtyä. Risteyksissä saattaa olla hiekkaa, joka tekee tien liukkaaksi. Samoin tiemaalaukset voivat olla erittäin liukkaita. Mahdollisimman suorat ajolinjat ehkäisevät kaatumisia. Käytä kuitenkin vain omaa kaistaa. Vältä äkkinäisiä liikkeitä. Kiihdytä vasta kääntymisen jälkeen. Erityisen varovainen saa olla sadesäällä. Muista, että jarrutusmatkat kasvavat märällä.

 

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑