Aika-ajokilpailut Mouhijärvellä

 

Viime kirjoituksen jälkeen olen saanut mukavasti ajokilometrejä alle triathlonpyörä Specialized Shivilläni. Takana on elämäni ensimmäiset viikot aika-ajopyörällä ajamisen parissa. On ollut mielenkiintoista kuunnella kehoa kuinka se sopeutuu ajamaan kyseisellä pyörällä ja muodostuuko kenties jotain lihasongelmia.

 

Muutamien niskakiristysten helpotettua olen tullut siihen tulokseen, että triathlonpyörällä ajaminen on todella hienoa hommaa. Tykkään laskeutua aika-ajotangon päälle ja antaa jalan pyöriä. Tällöin saan keskittyä vain puhtaaseen suoritukseen suomalaisen tien avautuessa loivapiirteisenä eteen. Itselle se tunne kuinka voima välittyy lihaksista pyörän kautta eteneväksi liikkeeksi on pyöräilyssä se mistä nautin kaikista eniten ja tämä tulee aika-ajopyörällä parhaiten esille. Maastopyörälläkin tähän tunteeseen pääsee, mutta sen monesti sekoittaa itse maastoajo ja esteisiin keskittyminen sekä jyrkät mäet, joissa jalka ei hengitä.

 

Viime viikolla päätin, että aika-ajoasennosta ajamista on nyt treenattu mukavasti ja voisin mennä kokeilemaan tempoajoa lähiseudun kisaan. Triathlonpyörä on käytännössä sama kuin aika-ajopyörä, koska asento pyörissä on sama eli yläkroppa on pitkänä aika-ajotangon päällä, jotta päästään aerodynaamiseen asentoon ja saadaan jalkojen isot lihakset hyvin käyttöön. Ero triathlonpyörän ja aika-ajopyörän välillä vain on, että aika-ajopyörän mittoja, runkoa ja satulan paikkaa koskee kansainvälisen pyöräilyliiton UCIn säännöt. Triathlonpyörälläkin voi ajaa sääntöjen mukaisesta asennosta, mutta usein runko on aerodynaamisempi ja näin sääntöjen vastainen, jos haluaa mennä aika-ajo eli tempoajo kilpailuihin.

 

Onnekseni JPH Fysio Tempossa Mouhijärvellä kilpailtiin myös harrastesarja, johon kaikki voivat osallistua pyörän mitoista riippumatta. Harrastesarjassa ei myöskään tarvita lisenssiä.

 

Osallistuin siis harrastesarjaan, jotta pääsisin vähän testaamaan kuinka kovaa pyörä liikahtaa kisaillessa. Tempokisoja aktiivisesti kiertävillä kisaajilla oli aerodynamiikka hiottu kuntoon huippukalustosta aina kengänsuojiin asti. Katsellessani kisailijoiden kisavehkeitä tunsin olevani ehkä hieman linnunpelätin tavallisessa (hieman jopa isossa) ajoasun lyhyessä paidassa ja triathlon ajokengissä. No, olen triathlonisti en tempokuski ja itsellä matkana tulee olemaan 90km tai 180km ja nyt kyseessä oli 20km eli noin puolen tunnin suoritus, joka pitäisi pystyä ajamaan maksimilla alusta loppuun. Mieleeni tuli 10km hiihtokisat.

 

Starttiviivalla olikin hiihtokisoista legendaarinen piippikello näyttämässä lähtöaikaa. Lähdin sarjan viimeisenä. Ensimmäiset 3km menivät todella nopeasti, jolloin mieleeni tuli, että tätä vauhtia tulisi tosiaan jaksaa vielä loppuun. Ei auttanut kuin jauhaa. Jukka oli huutamassa radan varressa.

Kääntöpaikalla taisin ottaa turhan varovasti, mutta sain käännettyä ja takaisin vauhtiin. Takaisinpäin piti olla vähän myötäistä tuulta ja laskevaa profiilia, mutta ei olo siitä kuitenkaan helpottunut, kun silloin piti vain ajaa maksimit mitä siihen olosuhteeseen pystyi. Joten maksimi on maksimia vaikka olosuhteet olisikin helpommat..

Maaliin päästyä oli aika sekava olo. En ole varmaan ikinä ollut niin maksimi hapenotolla puolta tuntia. Aikaa 20km matkaan meni 29:30,0 min. Tuloksissa tuli harrastesarjan voitto ja kilpasarjassa olisin ollut 0,3s perässä toista sijaa ja voittajaa noin 40s. Ei huono veto keltanokalta. Vauhtiakin löytyi 40km/h keskinopeuden säilyttämiseen. Yllätin kyllä vähän itsenikin. Tulokset löytyvät täältä.

13116535_10153666434227712_7762726846283215707_o
Harrastesarjan palkintojenjako

 

Tämän viikon olen pyörittänyt uuden Specialized Tarmacin kampia tulevia triathlonin sprinttikisoja ajatellen. Maantiepyörällä ajaminen on asennollisesti helpompaa kuin aika-ajopyörällä, joten olen päässyt hieman lepuuttamaan hartian seutua.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Specialized Tarmac Expert

 

Ensi viikon tiistaina 17. päivä polkupyörien erikoisliikkä Hatusella Parolassa järjestetään yhteislenkki maantiepyörillä. Ajattelin mennä sinne mukaan pyörittelemään kevyttä ajoa, joka tekee hyvää ensi viikon lauantaina ajettavaa Aulanko MTBtä ajatellen.

 

Kaikki ovat tervetulleita mukaan yhteislenkille!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑