Terveiset renkaanvaihtopajasta

Yhteistyössä Pyöräliike Hatusen kanssa järjestämme tänä keväänä naisille suunnattuja kimppalenkkejä. Siihen liittyen järjestimme renkaanvaihto/pikahuoltopajan, jossa opeteltiin renkaanvaihtoa ja pyörän perushuoltoa. Pajaan oli ilmoittautunut joukko innokkaita naisia. Osa juuri aloittaneita maantiepyöräilijöitä, osa vähän kokeneempia pyörittäjiä. Katrin kanssa opastimme renkaanvaihdon saloihin.

Renkaanvaihto on asia, jonka jokaisen maantiefillaristin olisi hyvä hallita. Olisi harmi, jos lenkki jäisi kesken rengasrikon takia ja pitäisi soittaa kyyti kotiin. Kun on oikeat välineet mukana ja taito vaihtaa ehjä kumi tilalle, niin matka voi jatkua.

Satulalaukun sisältöön voi tutustua aikaisemmasta blogikirjoituksestani ”Naisilla on käsilaukku, minulla on satulalaukku”. Pidä siis aina sisältö ajantasalla niin on vehkeet millä vaihtaminen sujuu näppärästi.

Pyörän irrottaminen

Vannejarrullisissa pyörissä on jarruissa vipu, jonka kääntämällä yläasentoon, saa renkaan otettua helpommin pois ja asennettua takaisin paikallensa. Levyjarruissa ei vastaavaa ole. Tämä vipu on tärkeä muistaa palauttaa takaisin ala-asentoon, koska muuten jarrut eivät välttämättä toimi kunnolla.

DSCN8105
Vapauta jarrun vipu yläasentoon

Rengas irroitetaan kääntämällä pikalukko auki ja pyörittämällä pikalukkoa löysemmälle.

DSCN8109
Pikalukko

Takarenkaan irroittamisessa kannattaa muistaa laittaa ensin takapakasta isoin vaihde päälle, jolloin ketju on pienimmällä rattaalla. Tällöin renkaan takaisin laittaminen on helpompaa. Varsinkin takarenkaan irroittamista ja takaisinlaittoa on hyvä kuivaharjoitella kotona, jolloin se sujuu myös tienpäällä.

Ulkokumin irroitus vanteelta

Käytä apuna rengasrautaa. Aloita renkaan irroittaminen venttiiliä vastapäätä, josta se lähtee helpointen irti. Kaiva ulkokumin reuna rengasraudalla pois vanteelta. Lopuksi työnnä rengasrautaa vanteen suuntaisesti, jotta rengas irtoaa vanteelta.

DSCN8114
Rengasraudan käyttö

Ota rikkoutunut sisäkumi pois. Tarkista ettei renkaan sisällä ole kiviä tai ulkopinnalle ole tarttunut teräviä kiviä tms, jotka aiheuttavat renkaan puhkeamisen.

Uusi ehjä sisäkumi

Jos mahdollista laita uuteen kumiin vähän ilmaa, jotta sen saa mahdollisimman siististi paikallensa eikä jää mistään kohdin ryppyyn. Ilmaa saa kumiin vaikka puhaltamalla. Asenna uusi sisäkumi. Laita venttiilin kantaruuvi paikoillensa, jotta venttiili ei pääse liikkumaan.

Rengas takaisin vanteelle

Aloita renkaan vanteelle laitto venttiilin kohdalta, jolloin on helpoin varmistaa, että rengas menee kunnolla vanteelle myös venttiilin kohdalta. Se on yleisin paikka, mistä renkaan reuna voi jäädä huonosti, jolloin renkaan väliin voi mennä helposti hiekkaa ja rikkoa taas renkaan. Tai sisäkumi voi jäädä ulkorenkaan ja vanteen väliin. Väännä käsin renkaan reuna vanteelle tasaisesti ventiilin molemmilta puolilta. Lopussa käytä rengasrautaa apunasi. Kun hallitset oikean tekniikan, ei tarvitse käyttää voimaa.

Uudet ilmat renkaaseen

Ennenkuin pumppaat renkaaseen uutta ilmaa, varmista venttiilin oikea asento. Kuvan prestaventtiilin pieni ruuvi pitää löystyttää, että renkaaseen saa ilmaa. Kun renkaassa on riittävästi ilmaa (suositus 1 bar per 10 kiloa kuskia eli 70 kiloiselle kuskille 7 baria painetta), ruuvaa pieni ruuvi kiinni, jotta ilma pysyy renkaassa.

DSCN8112
Prestaventtiili

Kiristä pikalukko riittävän kireälle ettei rengas putoa vauhdissa pois. Muista renkaanvaihdon jälkeen kääntää jarrun vipu takaisin ala-asentoon. Tarkista aina jarrujen ja vaihteiden toiminta.

DSCN8106
Lopuksi käännä vipu takaisin ala-asentoon

Harjoitus tekee mestarin

Jos käytät lenkillä renkaan pumppaamiseen co-pumppua, harjoittelen sen käyttö etukäteen. Kotona rengasta täyttäessä voi käyttää jalkapumppua. Harjoittele usein ja tee toistoja, jotta saat rutiinin aikaan. Parhaiten homma onnistuu Emmerdalea katsoessa valkoisella plyysimatolla keskellä olohuonetta. 😉

Loppuun tehtiin Katrin kanssa mallisuoritus. Kuvaajana Pauliina Hatunen.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑