Maantiepyörän polkimet ja klossit

Aurinko paistaa ja lumi sulaa kovaa vauhtia. Kevät tekee tuloaan ja mieli tekee jo ulos maantielle polkemaan. Mutta minkälaisen polkimen ja klossin valitsenkaan? Tässä muutama vaihtoehto, jotka on tarkoitettu enemmän aloittelevalle tai hieman polkeneelle. Kilpailijoiden ja ammattilaisten osat ovat sitten asia erikseen.

 1. Polkimet

Osassa maantiepyörissä on valmiina SPD-polkimet ja ne ovat useinkin aloittelijan ensimmäinen ”vahinko” tai valinta. Tässä pari vaihtoehtoa Shimanon polkimista:

 • PD-A530
  PDA530 *)

  PD-A530 –poljin. Tässä mallissa kaksipuolinen step-in-SPD ja kovera alusta. Tämä malli vaatii vähän huoltoa suljetun kasettiakseliyksikön vuoksi. Kiinnitys- ja irrotusjännitystä voidaan säätää. Väreinä musta/hopea ja poljin painaa 383g.

 

 • PD-A520 –poljin. Tämä malli on yksipuolinen SPD-malli.
  Tässäkin mallissa kiinnitys- ja irrotusjännitystä voidaan

  PD-A520
  PDA520 *)

  säätää. Väreinä hopea ja poljin painaa 315g

 

 

 

 

Kun muutama kesä on takana, kenkä vaihtuu ja niin todennäköisesti myös poljin ja klossi. Toki edullisimmista pyöräilykengistä löytyy  paikat sekä SPD- ja SPD-SL-klosseille eikä kenkää tarvitse välttämättä vaihtaa. Tässä pari vaihtoehtoa Shimanon SPD-SL-polkimista:

PD-R540
PDR540 *)
 • PD-R540-LA-poljin. Polkimessa on leveämpi alusta, joka tehostaa voimansiirtoa.
  Leveä laakerisijoitus vakauttaa ja yhtenäistää kuormituksen jakoa. Tämä malli vaatii vähän huoltoa suljetun kasettiakseliyksikön vuoksi. Kiinnitys- ja irrotusjännitystä voidaan säätää. Väreinä musta ja poljin painaa 330g.

 

 

PD-R550
PDR550 *)
 • PD-R550-poljin. Laaja jousijännityksen säätöalue,  jonka vuoksi soveltuu useille erilaisille ajajille. Suurempi kiinnitysalue helpottaa kytkemistä. Komposiittirunko. Leveä laakerisijoitus vakauttaa ja yhtenäistää kuormituksen jakoa.Erikoisleveä alusta maksimoi voimansiirtotehon. Värinä hopea ja painaa 285 g.

 

 

 1. Klossit

Kahteen ensin mainittuun SPD-polkimeen käyvät Shimanon klossit mallia SM-SH56 tai SH51. Näitä klosseja käytetään myös maastopyöräilyssä ja sisäpyöräilyssä. SH56-malli vapautuu useampaan suuntaan ja on näin ollen parempi aloittelijalle ja sisäpyöräilyyn. SH51-malli vapautuu ainoastaan ulospäin.

 

Klossit SM-SH56-001
Klossit SH56 ja SH51 (kuva Pauliina Hatunen)

Kahteen jäljempänä mainittuun SPD-SL-polkimeen käyvät Shimanon klossit SM-SH10, -SH11 ja SH12. Punainen SH-10 klossi on jäykkä ja suunnattu kokeneemmalle ajajalle. Keltainen (SH-11, vapaaliike 6 astetta) ja sininen (SH-12, vapaaliike 2 astetta) taas sallivat pienen vapaaliikkeen. Jos poljintekniikka ei ole täydellinen on sallivampi klossi oikea vaihtoehto.  Klossin asettamien oikeaan asentoon on myös tärkeää parhaan poljintuntuman takaamiseksi.

Klossit SM-SH12-001
Klossit SH10, SH11 ja SH12 (kuva Pauliina Hatunen)

 

”Shimanon maantiepolkimissa on otettu erityisesti huomioon polkimen ja kengän yhdessä muodostava poljin pinta-ala, joka lisää vakautta sekä voimantuottoa. Kuvittele ajavasi pitkään putkelta pelkän kapean akselin varassa. Tällöin pienelle alueelle jalkapöydässä kohdistuu useiden kilojen voima ja kipeyttää jalan hetkessä. Kun poljinpinta-ala on mahdollisimman laaja paino jakautuu tasaisesti koko jalkaterään ja painepisteitä ei pääse syntymään. ”

SPD on lyhenne tulee sanoista  Shimano Pedaling Dynamics.

Maantiepolkimien hintaero muodostuu materiaaleista, edukkaammat on kehältään alumiinia ja kalleimmat hiilikuitua, välistä löytyy myös hyvä tasoisia komposiitti polkimia, kuten PDR550. Polkimen sisällä olevassa akselissa on myös materiaalieroja, jolla parhaimpien polkimien painoa saadaan kevyemmäksi kestävyydestä tinkimättä. Laadukkaammat polkimet ovat myös paremmin laakeroitu.

Shimanon polkimille ominaista on myös vapautusjäykkyyden säätö, joka tarkoittaa sitä, että jokaisen on mahdollista löytää oma turvallinen säätönsä mistä tahansa poljinmallista.

Miksi sitten tarvitsisin lukkopolkimet? Lukkopolkimen käytön idea on siinä, että polkimia paitsi painetaan alas, myös nostetaan ylös. Siis pyöritetään. Näin voimantuottoon osallistuu etureiden lisäksi myös lonkankoukistaja, takareisi ja pakaralihakset.

Hyvä pyöritystekniikka kehittää jalan lihaksistoa tasaisesti, mutta tuo myös keveyttä ja vauhtia lenkkiin. Säästät siis energiaa. Jaksat pidempiä matkoja. Siinäpä monta hyvää syytä!

Tässä vielä kuvakollaasi pyörittäjien polkimista ja klosseista:

Pyörittäjien klossit ja polkimet
Pyörittäjien polkimia ja klosseja (kuvat Tiina Nieminen, Pauliina Hatunen, Katri Leskinen)

 

 

*) Kuvat polkimista Bikegear-nettikatalogi

Lähteenä Shimano Nordic

 

5 thoughts on “Maantiepyörän polkimet ja klossit

 1. Moikka! Osaisittekohan te auttaa minua… Minulle tuli nyt vastaan SPD-klossien kiinnitys maantiekenkään. Asianmukainen SPD adapterikin löytyy, mutta jäin miettimään, että mahtaakohan olla normaalia etteivät klossin piikit juurikaan uppoa kengän pohjaan, tai siis adapteriin? Onko siis mahdollista, että jokin on asennuksessa mennyt pieleen ja klossi ei pysykään paikoillaan, kun kiinnitän sen polkimeen tai yritän ottaa sitä irti?

  1. Kengässä kyllä klossi tulee kyllä ulommas kengän pohjasta. Ihan en hahmota tuosta tekstistäsi asiaa. Kuva olisi kiva :)?

   1. Tuon näköisestä yhdistelmästä siis kyse, ja kysymys liittyi SPD-klossien alapinnassa olevien ”hampaiden”/piikkien uppoamiseen. Eli olen asentanut kenkään adapterin ja klossin, mutta klossin ”hampaat” eivät juurikaan uppoa pohjaan(adapteriin), ja mietin että mahtaakohan se olla ongelma vai onko se aivan normaalia. Jostakin olen saanut sellaisen kuvan, että hampaiden tulisi upota pohjaan, jolloin klossi pysyisi taatusti paikallaan.

 2. Tarkoitatko siis klossin toisella puolella olevaa hammastusta? Ei sen pidäkään upota kenkään. Kunhan ruuvit ovat ruuvattu riitävän kireällä, klossin pitäisi pysyä paikoillaan.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑