Pyörän omatoimihuolto – ketjut

Näin talven taittuessa kevääseen, on viimeistään nyt tärkeää laittaa fillari valmiiksi kesäkuntoon. Nyt kun aloittaa, on menopeli valmiina kun lumet ovat sulaneet ja hiekoitushiekat lakaistu teiltä pois.

Ensimmäinen helppo huollettava kohde on ketjut. Ketjut venyvät käytössä. Mitä kauemmin samoilla ketjuilla ajaa, sitä enemmän ne venyvät ja aiheuttavat ongelmia. Silmin nähden ei välttämättä ketjujen kulumista näe, mutta sitä varten on tehty työkalu – ketjumitta. Eri valmistajilla on erinäköisiä ketjumittoja. Kaikki ajaa asiansa, mutta itse hankin Park toolin CC-3.2 ketjumitan, mikä mittaa ketjua pidemmältä matkaa ja on siten ehkä vähän tarkempi.

Jos ketju on venynyt yli 0,75 prosenttia, se kannattaa vaihtaa. Park toolin mitta näyttää venymisen 0,5:lle ja 0,75:lle prosentille. Oman maantiefillarin nykyisellä ketjulla on ajettu reilu 1000km. Vasemmanpuoleinen kuva osoittaa, että ketju on venynyt 0,5 prosenttia. Oikeanpuoleinen kuva osoittaa ettei ketju ole venynyt vielä 0,75 prosenttia. Vielä ei siis välttämättä tarvitse vaihtaa ketjua.

 

Käytössä venynyttä ketjua ei välttämättä huomaa, koska jos on ajanut paljon venyneellä ketjulla, on se kuluttanut myös rattaita. Kun ketjut vaihtaa uusiin, ei kuluneet rattaat enää sovikaan uusiin ketjuihin ja muun muassa vaihtamisessa voi tulla ongelmia. Tämän välttämiseksi kannattaisi käyttää samanaikaisesti useampia ketjuja ja vaihtaa niitä vuoronperään tiheään tahtiin. Näin ketjut venyvät hitaammin ja ehkäisevät siten rattaiden kulumista. Kun pitää kirjanpitoa ketjuilla ajetuista kilometreistä, pysyy selvillä käyttömääristä. Jos ketjussa on pikalukko, on vaihtaminen helppoa eikä siihen tarvitse erillisiä työkaluja.

Olen ajanut maantiefillarillani nyt neljä kesää ja ketjut on vaihdettu kerran vuodessa. Seuraavaksi pitää tarkistaa rattaiden kunto ja niiden mahdollinen vaihtotarve. Jos rattaat menevät vaihtoon, aion ottaa käytännöksi kierrättää ketjuja useammin.

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Pyörän omatoimihuolto – ketjut

Add yours

  1. Itse vaihdan ketjun heti kun venymä ylittää 0,5 %. Ketjuja kuluu kolmet vuodessa (maantiepyörä, aika-ajopyörässä riittää yhdet). Uuteen ketjuun sitten aina uusi ketjulukko! Sekin venyy. Ketjujen kestävyyksissä näyttäisi olevan isoja eroja ja noin nyrkkisääntönä: köyhän ei kannata ostaa halpaa. Mulla on kaikkiaan neljät kiekot ja eniten käytetyssä joutuu vuosittain myös pakka vaihtoon.

    Ketjujen kestävyyteen voi vaikuttaa tuo kierrättäminen, mutta ennen kaikkea säännöllinen ketjujen puhdistaminen ja se, että pitää ketjulinjan suorana (eli välttää iso edessä – iso takana ja pieni edessä – pieni takana välityksiä).

    Liked by 1 henkilö

    1. Hyviä pointteja, varsinkin tuo, että halvalla ei saa hyvää. Tai toisin sanoen, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Näyttäisi olevan suuriakin eroja kulumisessa eri laatuisten ketjujen välillä. Ja tuo hyvä puhdistus on tärkeää. Vaikkei ajaisikaan sateella tai hiekalla, silti sitä roskaa sinne ketjun väliin kertyy.

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: