Talven treenejä ajan kanssa

 

Hetki on taas vierähtänyt kirjoittelusta . Kesäurheilijan talvi on pitkä ja hyvää aikaa rauhoittua mietiskelemään harjoittelua. Sitä ehkä hieman vaipuu ”talvimodelle”, jolloin treenit ja arki soljuu mukavan rauhaisesti eteenpäin ja kesän koitoksiin on vielä pitkä aika.

 

Aika on se mitä talvella arvostaa erityisesti. On aikaa tehdä laadukkaita treenejä, palautua ja kehittyä niistä. Monesti kisakaudella rasitus vain kertautuu kauden mittaan ja palautuminen sekä kehitys hidastuu, koska aikaa on niin sanotusti vähän. Aika on se mitä urheilija tarvitsee kehittyäkseen. Toisena tärkeänä asiana on sitten miten käytettävissä olevan ajan käyttää. Tähän tarvitaan viisautta, tietoa ja kokemusta, jotta aika tulee käytettyä oikein. Kuitenkin näiden kolmen kartuttamiseen tarvitaan jälleen aikaa.

Mikään ei synny hetkessä vaikka kuinka yrittäisi!

 

Syksy meni mukavasti Suomessa keleistä ja oikeista poluista nauttien. Joulukuussa suuntasimme Espanjaan rakentamaan pohjakuntoa. Espanjassa tuli treenattua ajan kanssa ja maltillisesti. Etelässä on kelit kunnossa ja siinä piileekin vaara siitä, että treeniä tulee liian helposti liikaa. Leirin ajan ajoin maastopyörällä hyvää perustreeniä. Lisäksi sain tehtyä hyviä juoksu treenejä kuivilla teillä. Olosuhteet mahdollisti hyvin juoksu dynamiikan seuraamista. Yritin erityisesti tarkkailla parametreja: pystysuuntainen liikehdintä, maakosketuksen kesto ja askelten määrää minuutissa. Itseäni syö hirveästi ajatus, että kulutan energiaa juostessa turhaan pystysuuntaiseen liikehdintään, joten jäinhän koukkuun numeroitten tuijottamiseen. Kävin myös jonkin verran uimassa pitääkseni uintituntuman kunnossa. Satsasin kuitenkin lähinnä ulkona treenaamiseen.

12487296_10153898228905513_7982788298936251858_o
Juoksu treeniä Espanjassa

 

Nyt on tullut oltua Suomessa jo pari viikkoa ja täällä talviharjoittelu on mennyt luontaisesti maastohiihdon puolelle. Olen viimeksi hiihtänyt, kun asuimme Sveitsistä ja siitäkin on nyt kulunut kaksi vuotta. Ensimmäisen hiihtoviikon jälkeen kroppa alkoi mukavasti ottamaan hiihtoa vastaan ja toinen viikko on sujunut jo hienosti. Uskon, että maastohiihto on parasta talvitreeniä mitä kesälajin urheilija voi tehdä! Varsinkin, jos tekniikka pysyy kasassa ja suksi on liukas.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PowerBar antaa energiaa treeneihin ja auttaa palautumaan

 

Uintiin sain tällä viikolla hieman lisäpotkua, kun valmentaja halusi aloittaa matkavauhtini kehittämisen. Syksystä asti olen pääasiassa satsannut uintitreeneissä tekniikkaan ja olen pitänyt vielä vauhdit maltillisina, jotta lihakset tottuisi ja tekniikka paranisi. Olen antanut uinnille aikaa!

Olen tullut vähän siihen pisteeseen, että seuraavaksi tekniikka voisi kehittyä vauhdin kautta. Valmentaja antoi tekniikalle vihreää valoa ja aloitin tekemään 50 metrin kiihtyviä sarjoja. Katsotaan mihin tämä johtaa kevään aikana!

 

Vielä on aikaa kehittyä ajan kautta. Nyt eletään kuitenkin helmikuuta, toisin sanoen sydäntalvea.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑