Hiihtoloma. Se viimeinen?

Rukan rinne hotellin vieressä

Pientä paniikkia ilmassa. Lähes kaikki seuranaiset suunnittelevat kovaa kyytiä ensi kesää. Mutta minäpä se vaan nautin talvesta ja sen tuomasta vaihtelusta liikkumiseen. Tunnustaudun talvi-ihmiseksi ja haluan nyt nauttia pienestä pakkasesta, lumesta ja kaikesta niin ihanasta ulkoilusta huikean hienoissa maisemissa!!

Etelä-Suomen talvi tuli. Ja taisi mennäkin. Muutaman kerran ehdin hiihtoladulle ja retkiluistelemaan. Mutta ajatus siitä, että vielä viikoksi pääsen talvisiin maisemiin lämmitti mieltä, enkä ole halunnut uhrata pienintäkään ajatusta vielä tulevaan kesään. Sen aika tulee kyllä!

Lammintuvan poro
Lammintuvan poro

Vaikka matka Rukalle on lyhyempi kuin vaikkapa Leville verrattuna, lauantaina tuntui, että päämäärää ei saavuteta lainkaan. Pimeys tuli ja jännitys, montako poroa tiellä jolkottelee. Perille päästiin, mutta matkan teko vei sen verran puhtia, että sovinnolla päätimme jättää hiihtämiset seuraavaan aamuun.

Sunnuntain tukevan aamupalan jälkeen ladulle. Pakkasta oli muutaman asteen verran ja ilmassa jäätävää lumisadetta. Ladut oli ajettu aamulla, mutta tuuli ja lumisade olivat tukkineet ladut. Ladulla törmäsimme Pirkkoon (70 v), jolle ladut tuntuivat olevan talviaikaan kuin toinen koti. Hän lupautui meille oppaaksi ja niinpä päädyimme Vuosselin reitille, vaikka suksi ei pitänyt ja vielä vähemmän luisti. Taistelukilometrejä kertyi parisen kymmentä. Paluumatkalla hotellille kävelimme suksihuoltoon, jossa pojat naureskelivat, että ihanko olette näillä käyneet hiihtämässä ;)? Sukset saatiin huollettua ja illalla vielä kympin testilenkki. Hyvin kulki. Ja piti.

Rukan latukartta

Vuosselin latu

Maanantaina uutta intoa täynnä. Toisen päivän tavoitteena hiihtää Kuontivaaran lenkki. Puolessa välissä matkaa Kuontivaaran tuvalla tapaamme tuon samaisen Pirkon, joka ehdottaa jos hiihdämme yhdessä vielä tuon Pyhävaaran lenkin. Eipä meitä tietämättömiä kovin tarvinnut houkutella. Siis matkaan!

Hiihtäjä Kuontivaaran tuvalla
Kuontivaaran tupa

Pirkon vinkkien mukaan reitti kannattaa kiertää juuri vastapäivään, jolloin alamäet paremmin laskettavissa. Kipuamme Pyhävaaran päälle ja voi sitä talven kauneutta!!

Pyhävaaran päällä
Pyhävaaran päällä

Loppu sitten helppoa kuin heinän teko. Alamäkeä. Mittarin mukaan maksimit 47 km tunnissa ja humps! Lumihanki…. Silmälasit ehjät, mihinkään paikkaan ei satu. Kaikki siis kunnossa. Suurimman kolauksen sai mamman päänuppi!! Mutta ei muuta kuin eteenpäin sanoi mamma lumessa :). Kilometrejä kertyi päivän aikana 35 km. Evästys ei ihan onnistunut, koska aamulla ei ollut vielä tiedossa, miten pitkä päivästä tulee ja kun tankkauspisteitä ei kovin ollut loppumatkan varrella. Meiltä kuitenkin löytyi vähän juotavaa ja proteiinipatukoita, mutta tämä sitkeä Pirkko veti koko loppulenkin ilman mitään lisäravintoa. Saati nestettä. Huh, sanon minä!

Talvipuita

Tiistaina turvauduimme tuttuun ja turvalliseen. Hiihdimme Vuosselin reittiä pariin kertaan. Päivä oli melko rankka erityisesti hammasärystä kärsivälle mammalle.

Keskiviikkoaamuna on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja soittaa aika hammaslääkäriin. Hammaslääkärin piinapenkissa istuin melkein tunnin, mutta hammaslääkäri kyllä hoiti vierasta potilasta mallikkaasti. Kun majapaikkaan pääsimme, neljä tuntia meni päiväunilla. Särky helpotti. Ihanaa! Olkaa viisaampia, älkää kokeilko tätä!

Rukan latuopaste

Torstaina uudelleen Kuontivaaralle. Tosin tarkoituksena oli hiihtää sinne Kivilammin kautta. Emme vain osanneet huomioida, että paperikartan ja ”live”-kartan välillä oli hieman eroa. Latu loppui eikä sen jatkosta ollut tietoa. Sukset pois ja kävelylle. Onneksi vastaan tuli paikallinen juoksija, joka neuvoi meidät ladulle. Lisäksi hän osasi kertoa, että jostain syystä tuota ”puuttuvaa ladunpätkää” ei jostain syystä ajeta. Voihan… !!!

Rukatunturi talviselta suolta
Ruka Kuontivaaran reitiltä

 

Rukan lumiset rinteet 3
Länsipuolen Rukatunturia

Perjantai-aamuna pakkasta ilmassa viitisentoista pakkasasteen verran. Aurinko paistaa. Matkaan tänäänkin, mutta hieman lisäkerrastolla ja kaulurilla varustettuna. Tänäänkin reittinä Kuontivaaran lenkki, mutta toisin päin kierrettynä.

Rukan lumiset rinteet 2
Länsipuolen Rukatunturia

Mies on kiltisti hiihdellyt koko viikon perässä, mutta tänään mitta tuli täyteen muutama kilometri ennen päätepysäkkiä. Mamma kiersi vielä mutkan, mutta mies tuli suorinta oikoreittiä Rukan rinnettä ylös. Kävellen.

Koska lomailemassa ollaan oltu, ollaan myös ihan levätty. Syöty hyvin. Muikkuja, siikaa. Kasa lukemattomia lehtiä on nyt koluttu kannesta kanteen. Tämä mamma on kyllä nauttinut täysillä talven ja pakkasen tuomasta kauneudesta. Narisevasta pakkaslumesta suksien alla. Kun (jos) suksi luistaa. Akut on nyt ladattu. Peruskestävyyttäkin tuli harjoiteltua normi viikkoa enemmän. Hieman toisenlaisessa muodossa.

Loman ajankohta onnistui hienosti. Pakkasta alle 10  viimeistä päivää lukuun ottamatta. Lunta satoi melkein joka päivä, mutta eipä haitannut menoa. Ruka näyttää enemmän olevan laskettelijoiden valinta. Toki latuverkkoakin on, mutta ei kuitenkaan siinä mittakaavassa kuin esim. Levillä. Lisäksi helmikuun ensimmäinen viikko on täällä Rukalla vielä rauhallista aikaa. Ruuhkaa ei ole ladulla eikä myöskään ruokapaikoissa. Siinäkin mielessä vähemmän stressitön valinta.

Mutta ensi vuonna emme kuuleman mukaan lähde talvilomalla hiihtämään. Mammalla edessä green cardin suoritus ja ensi vuonna olemme kuulemma golffaamassa koko viikon. Sitä saa mitä tilaa ;). Taisi tämä viikko olla sitten kuitenkin enemmän mamman mieleen kuin miehen!

Lauantaina edessä toisenlainen matka. Kotimatka. Myös mamma on siihen valmis.

Ihanaa alkanutta viikonloppua kaikille!

Katri Kuontivaaran lenkillä

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑