Uusille urille uuden harrastuksen myötä

Joskus on vaikea saada itseänsä liikkeelle. Välillä pitää keksiä uusia tuulia, jotta löytää treenimotivaatiota. Loppuvuosi tuli otettua kevyemmin liikunnan saralla. Se teki kyllä kaikin puolin hyvää, henkisesti ja fyysisesti. Kavereiden kanssa tuli lenkillä puheeksi geokätköily, sitä haluttiin kokeilla. Yhdellä meistä oli harrastuksen parista aikaisempaa kokemusta, joten pyysimme lenkin ohella pientä oppituntia geokätköilyn sydämeen. Geokätköilykärpänen puraisi kerralla ja kunnolla.

Kätköily sopii mainiosti peruskuntokaudelle. Mahtava tapa tehdä pitkäkestoista ja riittävän kevyttä liikuntaa. Useimmin on tullut tehtyä kätköreissut kävellen, mutta fillarilla on helppo laajentaa etsintäaluetta ja tehdä pitkiäkin lenkkejä. Helposti saa aikaa kulumaan tunteja, kun etsii kätköjä piiloistansa. Hieman kuin suunnistusta, mutta rastit on korvattu kätköillä. Etsittävät ovat erilaisia ja useasti hyvin piilotettua.

IMG_20160115_185003
Sieltä se kätkö löytyi, kolostaan.

Netissä voi suunnitella kätköt, joita etsii. (linkki lopussa) Useasti olemme tehneet kätkölenkit kavereiden kanssa yhdessä, useampi silmäpari löytää helpommin kuin yhdet. Tähän asti ollaan keskitytty yleisimpään kätkötyyppiin eli tradikätköihin, joiden paikka on ennalta ilmoitettu koordinaateilla. Kätkötyyppejä on monia erilaisia, toinen yleinen on mysteerikätkö, jonka sijainti pitää ensin ratkaista annettujen vihjeiden perusteella.

geokätkökartta
Kätköohjelman kartasta näkee kätköjen paikat. Kätköjä on eri tyyppisiä. Hymynaamaiset on löydettyjä kätköjä.

 

Kätköily avartaa maailmaa

Jo lyhyen kätköilyuran aikana on tullut eteen hienoja paikkoja, joiden olemassaolosta ei ole ollut mitään tietoa, ihan kotinurkiltakin. Kätköily todellakin avartaa maailmaa, lähelläkin. Tulee tehtyä lenkkejä reiteille, joihin ei muuten tulisi mentyä.

IMG_20160109_110509
Janakkalan Tunturivuorelta Kalpalinnaan päin

 

IMG_20160103_122436
Tämä kätkö vaatisi kesällä uintia, joten haku on helpompi näin talvella.

Alkuun pääsee asentamalla kännykkään geokätköohjelman, luomalla itsellensä geokätköprofiilin ja lähtemällä ulos ovesta. Koordinaattiin suunnistetaan kartan avulla. Kun ollaan huudeilla, tutkitaan mahdolliset kätköpiilot. Kun löydät kätkön, nimi logipaperiin, joka on kätkössä ja lisäksi käynti kirjataan myös ohjelmaan. Ohjelmaan kirjataan myös käynti vaikkei kätköä löydäkään. Löytämättömälle kätkölle voi palata uudelleen.

Lähde kätköilemään, varo jästejä!

Geocaching.com ja www.geocache.fi

IMG_20160103_122420
Pienimmillään kätköt ovat minimaalisen kokoisia. Tämä kätkö on kooltaan mikro. Etsi kuvasta purkki. 🙂

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑