Viime viikolla sain iloisia uutisia Cycle Service Nordicin Suomen konttorista: minut oli valittu toiseksi Bkool ambassadoriksi. Bongasin avoinna olevan paikan Cycle Service Nordic Suomen Facebook-sivulta ja kirjoittelin saman tien hakemuksen. Ajattelin, että Bkool harjoitusvastus voisi tuoda lisää puhtia ja helppoutta talven pyörätreeneihin etenkin triathlonia silmällä pitäen. Maastopyörällä olen pystynyt hyvin ajamaan joulukuuhun asti ulkona ja lumen jäädessä maahan lumipolut ovat hienoa ajettavaa maastopyörällä. Triathlon- tai maantiepyörällä ajaminen Suomen syksyssä ja talvessa sen sijaan on hieman haastavampaa ja treenillisesti hieman turhaa kylmyyden ja lumen vuoksi. Tähän tarkoitukseen harjoitusvastus sopii erinomaisesti.
Sain harjoitusvastuksen lopulta käsiini ja tutustuin hieman tarkemmin traineri + simulaattori yhdistelmään. Bkool on Espanjalainen yritys ja tuotteen erikoisuutena muihin harjoitusvastuksiin verrattuna on vahva osaaminen trainerin kanssa yhdessä toimivassa simulaattoriohjelmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että trainerillä ajettaessa voi kuvitella ajavansa oikeassa maailmassa seuraamalla reittiä näytöltä. Ajamisen tunteen saa vielä oikeaksi, kun harjoitusvastuksen vastus muuttuu näytöltä tulevan reittiprofiilin mukaisesti. Lisäksi näytöllä on haluttaessa sama keli kuin ikkunasta katsottaessa. Kaiken huipuksi samaa reittiä voi ajaa kaverin kanssa ja jättää hänet vaikka nousuun, jos siltä tuntuu. Puhe yhteyskin onnistuu Skypellä. Jos oikein puhkuu huippukuntoa, ohjelman avulla voi testata omaa kuntoaan maailman huippunimiä vastaan.

Kiikutin harjoitusvastuksen kotiin Cycle Service Nordicin konttorilta ja pistin kasaan. Harjoitusvastus itsessään ei sinänsä ole kovinkaan monimutkainen laite. Laatikon sisältö näytti tältä, kun avasin sen.
Traineri koostuu telineestä, johon pyörän takarengas laitetaan pikalinkulla kiinni, sekä vastuksesta, jonka metalliosaa vasten takapyörä pyörii. Etupyörän alle laitetaan vielä pieni koroke, jotta pyörä on kiinnitettynä tasapainossa. Lopuksi harjoitusvastus kytketään seinään.


Simulaattori puolella asentaminen lähtee ohjelman lataamisesta tietokoneelle. Bkoolin nettisivuille luodun tilin avulla pääsee kirjautumaan koneelle ladattuun ohjelmaan. Ohjelmaan syötettään henkilökohtaisia tietoja, kuten paino. Jos painoa ei syötetä, ohjelma käyttää oletusarvoja laskiessaan vastusta.
Kirjauduttua sisään tuhansien reittien valikoima aukeaa käyttäjälle sisältäen esimerkiksi etappeja suurimmista ympäriajoista ja pyöräilyosuuksia suurimmista triathlonkisoista. Lisäksi ohjelmassa on myös reittejä maastopyöräilyyn, jolloin reitit kulkevat esimerkiksi Espanjan kuivia ja epätasaisia hiekkateitä ja pitäviä polkuja. Reiteistä voi valita itselleen sopivan ja treeni voi alkaa, kunhan muistaa laittaa pienen USB liittimen tietokoneeseen kiinni, joka yhdistää simulaattorin ja vastuksen kommunikoimaan toistensa kanssa. Näin reittiprofiili välittyy vastukselle. Käyttäjä voi lisätä myös omia reittejään ohjelmaan ja ajaa niitä sitten sisällä, jos kelit ei salli ulkoilua.

Mielestäni Bkool harjoitusvastus on ideaali joululahja pyöräilyä harrastavalle tukemaan talven pyöräilytreenejä. Harjoitusvastuksella on helppo etenkin pitää pyöräilyjalan tuntumaa yllä yli talven, vaikka muu harjoittelu painottuisikin esimerkiksi maastohiihtoon. Näin ei tarvitse taas aloittaa pyöräilyä aivan nollasta, kun lumet sulavat.
Suomen jälleenmyyjät löytyvät täältä.

Minkä hintainen tällainen unelmajoululahja mahtaa olla?
Täältä löytyy Suomen jälleenmyyjät http://www.cycleservicenordic.com/fi/home/bkool-test-centers/finland.aspx heiltä voi tiedustella hintaa. Harjoitusvastuksia löytyy muutamassa eri hintaluokassa. Blogissa Bkool Smart Pro, joka on edistenyin malli. Tuossa vielä linkki Bkoolin omille sivuille: http://www.bkool.com
Moikka! vieläkö rullaat aktiivisesti harjoitusvastuksella? Tiedätkö kuinka laite kestää pakkasta? Voiko talvella rullata kylmässä autotallissa?
Kesällä en ole käyttänyt Bkool-harjoitusvastusta, kun ulkona ajaminen onnistuu hienosti melkeinpä kelissä kuin kelissä. Kun illat taas pimenee, niin aloitan taas vastuksen käyttämisen ja talvella se on sitten aktiivisinta. En tiedä laitteen pakkasen siedosta, mutta voisin luulla, että autotallissa käyttö onnistuu kylmälläkin kelillä samallalailla kuin vaikka kannettavan tietokoneen. Olen itse ajanut sisätiloissa, että olisi internet-yhteys käytettävissä.