Ruby ja sähkövaihteet

Osasarja_Ultegra_6870di2

Siitä se ajatus lähti. Heinäkuussa, kun olin katsomassa Joroisten kisaa, korvaani kantautui pieni mukava raksutus pyörien vaihteistosta miesten juostessa vaihtoalueella pyörien kanssa. Sähkövaihteiden ääni? Asia unohtui, mutta jäi takaraivoon. Kun koeajoon ilmaantui Ruby sähkövaihteilla, en kovasti enää epäillyt koeajoa. Tosin siinä kohtaa jo tiesin, että turvallisempaa olisi ollut jättää koeajo väliin. Lisäksi sähkövaihteiden hinta näkyi pyörän hinnassa. Välillä jopa pohdin Rubyä ilman sähkövaihteita. Kaiken sen eipäs-juupas-leikin jälkeen totesin, että sen verran pyöräkilometrejä kertyy kuitenkin tälle mammalle, että tällä kertaa ostetaan hyvä pyörä, hyvillä vaihteilla.

Rubyn Ultegra Di2-tekniikasta. Johdotus on sisäänrakennettu pyörään oheisen kuvan mukaisesti.Sähkövaihteen piuhat

Litiumioniakku  on sovitettu satulatolpan sisälle. Akusta lähtee johdotus kytkentärasialle. Kytkentärasialle tulee myös muut johdot eri komponenteilta. Kytkentärasiassa on paikka latausjohdolle ja johdon toinen pää sopii tietokoneen USB-liitäntään. Lisäksi tätä kautta voidaan tehdä vaihteiden säätöä. Akun latausväli on noin 2000 kilometriä. Akkua ei kuitenkaan kannata päästää täysin tyhjäksi.

Saatavuus. Di2-sähkövaihteita  on saatavilla seuraaviin Specialized-maantiepyöriin; Ruby- (naiset), Tarmac-, Venge- ja Roubaix-mallit (miehet). Sähkövaihteet on myös mahdollista vaihtaa vanhaan pyörään. Pyöräliike Hatuselta (http://www.hatunen.fi/) löytyy myös nämä varaosat sekä asiantunteva huolto. Heiltä löytyy myös ohjelma, jolla pääsee lukemaan mm. vikadiagnoosit tai säätämään vaihteistoa. Toki vaihteiston voi säätää kotioloissakin, mutta tämä mamma tuskin siihen ryhtyy!

Omat kokemukset sähkövaihteista ovat vielä muutaman koeajon ja trainerilla ajojen varassa. Kuitenkin heti voi huomata, että vaihtaminen nopeampaa ja tarkempaa. Eikä tarvita enää vaihtajavivun toista ”pientä painallusta”, vaan vaihde menee kerralla oikealle rattaalle. Tiukassa paikassa vaihtajavivun ”pitkällä painalluksella” ketjut siirtyvät nopeasti alhaalta ylös takarattaalla. Akun kesto on sitä luokkaa, että hyvänäkin kesänä sitä pitää ladata vain muutaman kerran.

Kyllä nyt kelpaa tämän mamman pyöritellä tulevalla pyöräilykaudella. Hieman yli 100 yötä on vielä nukuttava ja pyöräilykausi voi alkaa. Tuskin maltan odottaa!

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑