Talviset lumipolut

Kuluneen viikonlopun aikana lunta saatiin myös etelään. Tampereen seudulla tuiskutti oikein kunnolla ja aamulla sai herätä pimeyden sijaan valkeuteen. Uskomattoman paljon antaa lumipeite valoa pimeyteen.

 

Lumen peittämiä polkuja
Lumen peittämiä polkuja

Jukka korkkasi lumipolut jo sunnuntaina, mutta itse odottelin maanantaihin. Nyt on jo pari päivää alla hauskaa maastopyörä treeniä lumipoluilla. Latupohjatkin ovat kuin polkuja, kun lunta ei ole vielä tarpeeksi latukoneelle. Ihmiset kuitenkin kävelevät yhden uran latupohjalle ja alusta on hieman pomppuinen ja hidas verrattuna hiekkapohjaan.

 

Ajaminen muuttuu lumessa hieman enemmän vääntämiseksi. Esimerkiksi, monissa ylämäissä on helpompi vääntää penkistä hieman isolla tuumalla kuin nousta rennosti putkelle, koska sutiminen on ehkäistävä pitämällä pito takarenkaalla. Nastarenkailla ajaminen muuttuisi varmasti rennommaksi, kun pito-ominaisuudet paranisivat kertaheitolla. Itsellä on kuitenkin vielä alla kesärenkaat S-Works Fast Trak, koska lumikeli yllätti tämän maastopyöräilijän. En muuten tällä kertaa huomannut tämän tyyppistä otsikkoa liittyen autoilijoihin valtion uutisoinnissa ensilumen sataessa etelään.

 

Polut parenavat ajamalla ja ihmisten kävelyllä
Polut parenavat ajamalla ja ihmisten kävelyllä

Eilen lumipolku ajelu oli vielä hieman hakusessa ja välillä luistelin aika huolella. Pakkasta oli hieman alle nollan. Tänä aamuna pakkanen paukkui seitsemässä miinus asteessa ja valoilmiö ilmestyi taivaalle juuri lenkille lähtiessäni. Oli upea keli pitkästä aikaa! Suomessa tähän aikaan vuodesta oppii arvostamaan kaunista keliä ja kaikki näyttää erityisen kauniilta niin sattuessa. Lenkillä tunnelma oli parhaimmillaan kuin Lapissa kevät pakkasella. Aurinko paistoi, metsä oli täynnä lunta ja lumipolku kiemurteli edessä.

 

Käytännössä polkujen ajaminen muuttuu helpommaksi lumikelillä, koska kivet ja juuret peittyvät lumella ja polku tasoittuu. Lumipolku saattaa olla jopa pitävämpi kuin märkä ja niljakas kivikkojuurakko. Tänään löysin myös jalkaani talviajokengät merkkiä Specialized. Aivan loistava keksintö taisteltaessa kylmää vastaan. Vähän ne on enemmän ”bootsimaisemmat” kuin kesäkengät, mutta kesäkengillä tuleekin kylmät ja märät jalat. Talvikengissä on hieman paksumpi pohja kuin kesäkengissä. Tämä auttaa ulkopohjaa pysymään viileänä eikä pohja kerää lunta. Tämä taas johtaa siihen, että klossi ei kerää lunta eikä tarvitse hakata kenkiä polkimiin aina pienenkin maakosketuksen jälkeen. Pieniä, mutta merkittäviä, arjen iloja.

 

Specialized talviajokengät (kuva: Hatunen)
Specialized talviajokengät (kuva: Hatunen)

 

Talviajokengät ovat aivan ehdottoman tänne Suomen talviajokeleihin. Niillä voi jopa tarvittaessa tarpoa hangessa eikä mene lunta sisään. Vinkkinä tietenkin, että näitä kenkiä ja paljon muutakin lämmintä ajovaatetta saa Hatuselta. Ja samasta paikasta löytyy alle myös nastarenkaita!

Pitävät nastarenkaat talvipoluille (kuva: Hatunen)
Pitävät nastarenkaat talvipoluille (kuva: Hatunen)

Naapurin mies sen jo minulle sunnuntaina julisti, että kaikki lumet sulavat maanantaina ja, että tämä on lyhyt ilo. Huomenna keli näyttääkin menevän jo plussalle, mutta naapurin miehen julistukseen sain onneksi armahdukseksi kauniin tiistaipäivän pakkaspoluilla. Loppuviikko näyttää menevän uintiin ja juoksuun satsattaessa. Uinnissa olen tutustunut hieman tarkemmin muuttuviin parametreihin ja missiona on nyt parantaa ”Stroke/Lenght” tulosta eli käsivetojen määrää per altaan pituus (25m). Näillä mennään loppu viikkoon.

One thought on “Talviset lumipolut

  1. Huomasin myös tuon, että lumi tasoittaa polut helpommiksi, ei erotu pienet esteet vaan niistä painaa yli ettei niitä huomaakaan. Jos ne näkisi, niitä varoisi ja kiertäisi kaukaa, ainakin tällainen keltanokka.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑