Satula päin per****ä

Polje, polje, kyllä kettinkiä riittää, mutta mitä tehdä jos satula on päin per****ä. Neljäs kesä maantiefillarilla. Eräs asia on hiertänyt kaikki nämä vuodet, nimittäin satula. Piti siis miettiä korjaustoimenpiteitä, josko pyörän säädöt olisi pielessä ja aiheuttaisi hiertymiä. Vaikka pyörän selässä viettää pidempiäkin aikoja, ei paikkojen pitäisi tulla kipeiksi.

Satula sopivuus omalle hanurille on pyörän yksi tärkeimmistä ominaisuuksista
Ajomukavuuden nro 1 on ehdottomasti satula

Hatuselta on mahdollisuus saada erilaisia satuloita testikäyttöön. Itsekin kävin hanurini mittaamassa heillä ja otin kaksi eri satulaa testiin. Tosin hanurin leveydestä tässä asiassa ei ole kyse vaan oikea satula valitaan istuinluiden  perusteella. Istuinluiden leveys testattiin istumalla geelityynyn päälle. Testaus tuli suoritettua parilla vähän pidemmällä lenkillä. Perstuntuma oli kummallakin satulalla hyvä. Uudeksi satulaksi valikoitui kapeampi ja kovempi satula kuin mitä vanha oli. Vanha satula oli meikäläisen hanurille ihan liian pehmeä ja mittauksen mukaan liian leveäkin.

 

Hatuselle on on mahdollisuus myös testauttaa pyörän säädöt ns. bike fitting -laitteella, joten ei tarvinnut lähteä kovin kauas testauttamaan säätöjä. Ajanvaraus ja fillari alle. Loma ja kaunis kesäpäivä, passelia puuhaa. Samalla kevyt treeni, matkaa reissulle kertyi reilut 50 kilometriä.

Ensimmäisenä otetaan mittaa kuskista. Mittaus on nimeltään ns. staattinen mittaus. Mittauksessa otetaan mitataan mm. kuskin pituus, jalan sisämitta, käsien pituus, hartialeveys, jalkaterän pituus ja torson pituus. Alla bikefitting.comin esittelyvideo mittauksesta.

Tällä kuskista otetaan mittaa
Tällä kuskista otetaan mittaa Kuva: Pauliina Hatunen

Saadut mitat syötettiin ohjelmaan, kuten myös pyörän tiedot. Ohjelma antaa tulosteet pyörän suositusmitoista (kts. kuvat alla). Vaihtoehtona on valita Comfort tai Competition -asetukset. Comfort on nimensä mukaisesti hieman mukavampi eli pystympi ajoasennoltaan. Competition on kilpailijoiden käyttämä matalampi ajoasento. Valitsin matalamman asennon, koska kroppa oli osittain jo tottunut tähän asentoon.

Mittauksen tuloksista selvisi, että pyöräni on kokoa liian pieni minulle. Paremmat säädöt saisi nykyisen S:n sijaan runkokoolla M. Koko pyörää ei ollut tarkoitus vaihtaa, joten säädöt tehtiin nykyisen runkokoon mukaan.

Runkokoon S competition-asetukset
Runkokoko S ja competition-asetukset. Näillä mennään jatkossa.

Pyörä pistettiin traineriin kiinni ja poljin hetken aikaa ja testaaja katsoi silmämääräisesti asetuksia. Sain testaajalta positiivista palautettu, että satulani oli oikealla korkeudella. Useasti satula on liian matalalla, mikä aiheuttaa ongelmia juuri siellä hanuriosastolla, eikä jaloista saa kaikkea voimaa käyttöön.

Pientä hienosäätöä satulaan tehtiin siirtämällä sitä hieman taaemmaksi. Ohjelman ehdotus isoimmiksi säädöiksi oli pidempi stemmi eli ohjainkannatin ja kapeampi ohjaustanko. Väärästä runkokoosta johtuen, ehdotettu stemmi oli 4cm nykyistä pidempi. Ohjaustangon leveydeksi ohjelma suositteli 3cm kapeampaa tankoa.

Bikefittingin mukaiset muutokset pyörään. Pidempi stemmi ja kapeampi ohjaustanko.
Vanha stemmi 100mm, uusi 140mm. Ohjaustanko vaihtui 410mm leveästä 380mm leveään.

Uusi stemmi ja ohjaustanko pistettiin tilaukseen. Palveluun kuuluu myös uusien säätöjen tekeminen, joten kun osat saapuivat vein pyörän vielä pajalle hetkeksi.

Uusi stemmi ja ohjaustanko tuntuivat aluksi oudoilta, mutta kroppa tottui siihen todella pian.
Uusi stemmi ja ohjaustanko tuntuivat aluksi oudoilta, mutta niihen tottui todella pian.

Satulan vaihdolla oli varmasti suuri osuus hanurivaivojen poistumiseen. Mutta myös uusilla säädöillä on varmasti vaikutusta. Pyörä tuntui tietysti aluksi hieman erilaiselta uusilla säädöillä. Vanhat asetukset olivat ns. lihasmuistissa. Stemmin ja ohjaustangon muutokset vaikuttivat paljon ohjaustuntumaan. Uudet säädöt tuli testattua hyviksi seuraavan päivän kolmen tunnin lenkillä. Lopulliseen testiin pyörä pääsi Route300:lla Turussa, jossa päivän aikana pyörän päällä tuli vietettyä yhteensä 11 tuntia ja matkaa kertyi reilu 300 kilometriä. Reissu sujui kaiken puolin ilman ongelmia. Säädöt onnistui siis hyvin.

Runkokoon M comfort-asetukset
Vertailun vuoksi runkokoolla M suositellut mitat. Tosin comfort-asetuksilla.

Loppupäätelmänä voin todeta, että seuraavaa pyörää valittaessa käytän varmasti hyväkseni bike fittingistä saatua tietoa. Ohjelmassa on tallessa mittani, joten uusi pyörä on helppo valita ohjelman ehdotuksien perusteella. Ohjelma kertoo oikean runkokoon ja samalla näkee tarvitseeko tehdä muita säätöjä. Oikeilla säädöillä kropan paino kohdistuu tasaisesti satulaan, jalkoihin ja käsiin. Mikään kohta kropasta ei joudu erityisen suurelle rasitukselle.

Tämän blogin lukijoille Hatunen tarjoaa alennuskoodilla ”naiset pyörittää” 10€:n alennuksen bike fittingistä. Alennuksen saat käyttöösi mainitsemalla alennuskoodin ajanvarauksen yhteydessä. Tarjous on voimassa 19.12.2015 asti. Normaalihinta 60€.

bft
Kuva: Pauliina Hatunen

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑