Polje polje, kyllä ketjua riittää

Talvea odotellessa voi miettiä minkälaisella pyörällä sitä voi ajaa. Itse olin aikaisemmin pyöräilijä joka kulki vain paikasta A paikkaan B ja takaisin. Pyörä oli väline tähän. Ennen käytössäni oli maastopyörä, joka ajoi asiansa, mutta maastossa sillä ei ajettu, vain hiekkatiellä ja maantiellä. Pyörä palveli melkein 20 vuotta.

Jossain vaiheessa aloin miettimään voisiko pyöräilyä harrastaa myös kuntoilumielessä. Vanha pyörä oli jo aika romu, joten oli aika hankkia uusi. Uutta pyörää ostaessa kannattaa miettiä käyttötarkoitus. Itselläni se oli silloin pääsääntöisesti hiekkatie ja asfaltti. Kaupasta tarttui mukaan siis hybridi. Se on jotain maastopyörän ja maantiepyörän välistä. Vaihtoehtona olisi ollut myös cyclocross, joka muistuttaa enemmän maantiepyörä, mutta on leveämmillä renkailla. Cyclocrossin ja hybridin erottaa toisistaan parhaiten ohjaustangosta. Hybridissa on maastopyörän tavoin suora ohjaustanko, cyclocrossissa käyräsarvet eli ns. droppitanko maantiepyörän tavoin. Itselleni silloin tuo droppitanko oli vieras käsite, joten valinta kallistui hybridiin. Sillä kelpasi heittää sekä työmatkat että lenkit kuntoilumielessä. Hybridiin asennutin myös lukkopolkimet, joten pitkät matkat sujui sillä leppoisasti. Lukkopolkimet olivat jo tutut spinningtunneilta, joten niiden käyttöä ei tarvinnut enää kummemmin opetella.

Yhden kesän ehdin hybridillä ajaa, kun kaveri houkutteli maantiepyöräostoksille. Huokutus oli suuri ja hybridi laitettiin myyntilistalle ja se menikin heti kaupaksi, joten olin ns. pyörätön. Päätös hankinnasta oli siis helppo. Taisin siinä samassa myydä myös vanhan autoni, joten budjettikin oli valmis. Prosessi oli nopea eikä vertailulle jäänyt paljoa aikaa. Näin jälkikäteen ajatellen liian nopea, mutta minkäs teet kun on kuume pahimmillaan. Kävin koeajamassa pari eri pyörää, joista toinen tarttui mukaan. Se, joka sopi budjettiin.

Focus Cayo 2.0 vm. 2011
Focus Cayo 2.0 vm. 2011

Onnistuneiden kauppojen edellytyksiä on monia. Tärkein mielestäni on se, että käyttötarkoitukseen ostetaan oikeanlainen pyörä. Toiseksi tärkein on se, että pyörä on oikean kokoinen juuri sinulle. Siinä auttaa parhaiten asiantunteva myyjä. Kolmanneksi tärkein on se, että ostobudjetti miellyttää ostajaa. Halvalla ei saa hyvää, mutta välttämättä sitä kalleintakaan ei kannata ostaa. Sovita budjetti itsellesi sopivaksi.

Mitään monen tonnin pyörää ei tarvitse ostaa. Halvemmallakin pääsee hommaan mukaan. Taitojen ja vaatimusten karttuessa voi sitten päivittää kalustoa tarpeen mukaan. Valinnanvaihtoehtoja on monia ja kaikille löytyy sopiva kaikista hintaluokista. Ja kannattaa muistaa, että myös varusteiden hankintaan on hyvä varata muutama euro. Hyvät varusteet takaavat mielekkään menon.

Nykyään pyörä on itselleni ennenkaikkea kuntoiluväline, mutta myös edelleen väline, jolla pääseen paikasta A paikkaan B. Pääasia, että kilometrejä kertyy. Polje polje, kyllä ketjua riittää. Ja jos ei ole vielä millä polkea, fillarikauppaan mars. Syksy on hyvä aika tehdä hankintoja. Valinnanvaraa löytyy tämän vuoden malleista ja ensi vuoden uudet mallitkin ovat jo saapuneet. Jos et tiedä minne mennä, aloita vaikka Hatuselta Parolasta. Heillä on tarjota laaja valikoima ja palvelu on asiantuntevaa. Kannattaa tulla kauempaankin.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑